Rättegången mot Peter Madsen hålls i Köpenhamns tingsrätt. Foto: TT

Vittne: ”Madsen frågade hur han kunde bli farligare”

Uppdaterad
Publicerad

En väninna till Peter Madsen vittnade om att han samtalat med henne om döden, snuff-filmer och hur han kunde bli farligare. Under fredagsförmiddagen hördes också en praktikant och en sjöman i rättegången mot den mordmisstänkte Madsen.

Den kvinnliga vännen vittnade om sin relation till Peter Madsen. Enligt henne har de två samtalat om döden och dessa samtal har enligt vittnet utvecklat sig på ett extremt sätt. Två gånger kom det upp att han ville finna en flicka. Han har under deras samtal sagt att han är psykopat och frågat vittnet hur han kan bli farligare.

Vittnet berättade att Peter Madsen har talat om ”snuff”, det vill säga när en människa blir dödad och mordet filmas. Åklagaren läste ur vittnesförhör där vittnet tidigare uppgett att Peter Madsen sagt något i stil med: ”Vi ska göra snuff”. Hon bekräftade att hon sagt så, men att hon inte ville vara med.

Vittnet uppgav att hon inte har haft en sexuell relation till Madsen.

Advokat Betina Hald Engmark ifrågasatte vittnets trovärdighet för att framhålla att hon varit psykiskt skör. Hon ställde bland annat frågor om vittnets bakgrund och om vittnet gick till en psykolog vid tidpunkten hon hade privata samtal med Peter Madsen.

Vittnet svarade att hon gått i terapi på grund av dödsfall och sjukdom inom familjen.

Senare under förhöret uppgav vittnet att det inte bara är Peter Madsen utan även hon själv som har haft en dödsfascination.

Praktikanten om Madsen: ”Mycket passionerad”

Ett av vittnena var en av Peter Madsens praktikanter. Den 10 augusti var praktikanten nere i ubåten innan den seglade ut. Praktikanten berättade att blå spännband köptes in runt detta datum.

Åklagare Jakob Buch-Jepsen visade upp en bild på en grön vattenslang som hittats i ubåten.

– Det användes inte vattenslang vid rengöring av ubåten invändigt, utan en hink, sa praktikanten.

Praktikanten beskrev Madsen som en mycket passionerad man och uppgav att Madsen hade flaggat för att han skulle vara ledig fredagen den 11 augusti.

Sjöman såg ubåten natten Kim Wall dog

En sjöman från fraktskeppet Ternvagt vittnade om att hans skepp höll på att kollidera med Peter Madsens ubåt straxt efter midnatt den 10 augusti, samma kväll som Kim Wall dog. Hans ubåt passerade fraktfartyget från styrbord till babord och var cirka 30 meter ifrån skeppet.

– Det var sekunder från att kollidera, säger sjömannen.

Dagen efter såg han på nyheterna att ubåten var försvunnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet