Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bjarne Häggström är en av de boende i Kävlinges kommunala bostadsbolag som bor på Jakobsgatan och som nu fått inkassokrav efter dyra elräkningar. Foto: Johanna Holstein/SVT

Bjarne lånar av kompisar till elräkningen: ”Jag har alltid klarat mig på min pension tidigare”

Uppdaterad
Publicerad

Lägenheterna på Jakobsgatan i Kävlinge är dåligt isolerade och värms upp av direktverkande el. Samtidigt hålls mögelskador borta av en eldriven fläkt som drar lika mycket om året som en mindre lägenhet. Tillsammans med skyhöga elpriser har det gjort att flera fått inkassokrav.

I december förra året träffade SVT Nyheter boende på Jakobsgatan som redan då kämpade med dyra elräkningar. Nästan ett år senare berättar flera hyresgäster på Kävlinge kommuns bostadsbolag, KKB, samma sak. Nu har de fått inkassokrav för att man inte klarat av sin månadskostnad.

En av dem är pensionären Bjarne Häggström som fått låna pengar av nära och kära. I augusti hamnade elräkningen på 4 800 kronor.

– Jag har alltid klarat mig på min pension tidigare, men inte nu, säger han.

Kritik från Hyresgästföreningen

Efter SVT:s reportage förra året erbjöd KKB sina hyresgäster en avbetalningsplan på 24 månader för att installera en luftvärmepump, något som kritiserades av Hyresgästföreningen.

– Det faller inte på hyresgästen att ta ansvar för den här typen av förbättringar, sa Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren då.

Får installera egna luftvärmepumpar

Det är en lösning som Christian Lindblom (M), ordförande för KKB:s styrelse fortfarande håller fast vid.

– Tidigare tillät vi inte det men när vi började märka av att det blev dyrare el så ändrade vi oss. Det är ett bra sätt för de boende att hålla nere kostnaderna, säger han.

Ordförande: ”Inte de bästa lägenheterna”

För att kompensera för kostnaderna för fläkten är grundhyran för Jakobsgatan cirka 25 procent lägre än resten av beståndet. Men sedan elpriset blev dyrare har månadskostnaderna nästan fördubblats.

– I augusti blev min månadskostnad 12 000 kronor. Det är ingen rabatt, säger Bjarne Häggström.

Det finns inga ytterligare prislättnader planerade i nuläget men Christian Lindblom (M) öppnar upp för att titta på förbättringar för att göra bostäderna mer energieffektiva.

– KKB har ett ansvar att alla våra lägenheter ska vara bra och hålla en viss standard. Jag kan lova att ta med mig detta till styrelsen och vd:n för att se om det är något vi kan göra för att minska energiläckaget. Jag delar bilden att det inte är de bästa lägenheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Elpriserna i Skåne

Mer i ämnet