Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagare Ingegerd Jigin är glad att tingsrätten lyssnat till flickans vittnesmål och att det blev långa fängelsestraff för föräldrarna. Pappans advokat, Anders Elvingsson, håller inte alls med. Foto: Johan Nilsson/TT

Ättiksfallet: Föräldrarna döms till 8 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrarna har bland annat varit misstänkta för att ha förgiftat sin dotter med ättika och låst in henne i tvättstuga. Mot sitt nekande döms de nu till vardera åtta års fängelse.

– Jag är glad att min klient blivit trodd på, säger flickans målsägandebiträde Malin Wahlqvist Raihle.

Tingsrätten dömde föräldrarna till att betala 995 000 kronor till flickan men hennes rättsliga ombud hade yrkat på 2,6 miljoner.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

– Hon har utsatts för tortyrliknande behandling av närstående person i sin trygga hemmiljö. Det ska ger större utslag, menar jag, säger hon.

Fick inte i sig ättikan självmant

Föräldrarna stod åtalade på totalt åtta punkter. Förutom ättikan har även gamla brännskador och frakturer hittats på flickan. Föräldrarna har nekat till alla brottsmisstankar.

Tingsrättens bedömning är att flickan inte fått i sig ättikan självmant.

Åklagare Ingegerd Jigin är även hon glad att tingsrätten trott på flickans vittnesmål.

– Det känns väldigt, väldigt bra, säger hon.

Döms för flera brott

Föräldrarna döms för synnerligen grov misshandel för ättiksförgiftningen. De döms även för olaga frihetsberövande efter att ha stängt in flickan i en tvättstuga. I tvättstugan fick flickan bära samma blöja under lång tid vilket orsakade henne skador, och de gav henne heller ingen mat. För detta döms föräldrarna för grov misshandel.

Föräldrarna döms även till två andra fall av misshandel när de inte gav sin dotter vård efter ett benbrott och en brännskada.

– Den brottslighet som flickan har utsatts för är mycket allvarlig och integritetskränkande, då den har begåtts av båda föräldrarna mot ett barn i hennes hem, där hon har haft rätt att känna sig trygg, säger rådmannen Linda Palmenäs.

Ska överklaga

Föräldrarna kommer överklaga till hovrätten. Pappan kan inte förstå att han döms för detta och är förbannad, uppger advokat Anders Elvingsson.

– Han har inte begått de gärningar som han har dömts för och han har inte heller varit medveten om att målsägaren skulle ha varit utsatt för någon form av brott, säger han.

Även mamman är inställd på att överklaga.

– Min klient är besviken över utfallet, säger försvarsadvokat Ebba Gerleman.

Se hela SVT:s sändning om domen mot föräldrarna på SVT Play.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flickan förgiftades av ättikan och skadorna blev så allvarliga att hennes magsäck behövde opereras bort. Hör flickans målsägandebiträde om första reaktionerna efter domen. Foto: Polisens förundersökning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet