24-åriga Malmö-bon Vladislav Kaim är en av de sju rådgivarna till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres. Foto: Alice Mutambala

Lundastudent ska hjälpa FN efter corona

Publicerad

Sju unga aktivister har valts ut för att bistå FN med hållbara lösningar, idéer och perspektiv på hur man ska bygga upp samhällen efter och under coronapandemin, på ett miljövänligt sätt. 24-årige Malmöbon Vladislav Kaim pluggar ekonomi på Lunds universitet och är en av de utvalda.

Vladislav Kaim, ursprungligen från Moldavien, gör sin master inom ekonomi och är aktiv inom YOUNGO, klimatkonventionens ungdomsförbund. Det var genom YOUNGO som han blev nominerad och efter en urvalsprocess blev han vald av FN:s generalsekreterare António Guterres.

Det var under tisdagen som FN:s generalsekreterare twittrade att han lanserar gruppen. Rådgivningsgruppen är del av en satsning som handlar om att få in unga människor i beslutsfattandet i coronakrisen.

Coronavirus i Skåne

– Jag känner mig väldigt exalterad. Det är en personlig milstolpe, men även en milstolpe för unga klimataktivister från hela Östeuropa. Det är första gången unga får denna möjlighet och jag känner därför också ett stort ansvar, säger Vladislav Kaim.

Vad har du för råd till António Guterres?

– Den gröna ungdomsgarantin är idén jag förespråkar. Alltså ett implementerande i utbildningsväsendet, med start i högstadiet hela vägen till jobbmarknaden, där elever förses med självsäkerhet och verktyg för att göra gröna yrkesval, säger Vladislav Kaim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet