25-åringen har erkänt delar av handlingarna. Foto: TT

Förde bort och knivhögg tidningsbud – döms till vård

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern dömdes på måndagen till rättspsykiatrisk vård för bland annat människorov. Mannen åtalades efter att den 12 augusti 2019 ha fört bort, spärrat in och knivskurit ett tidningsbud i Kristianstad.

Gärningsmannen döms för brotten grov misshandel, människorov, grovt hemfridsbrott och narkotikabrott. Påföljden blir rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Mannen döms även att betala skadestånd på totalt 285 000 kronor fördelat mellan fyra brottsoffer.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

25-åringen har erkänt att han skurit tidningsbudet, men hävdar nödvärn. Han anser sig ha blivit angripen av demoner och försökt försvara sig.

Psykisk störning

Kristianstad tingsrätt bedömer att mannen varit under påverkan av en kraftig psykisk störning och det har varit helt avgörande för gärningen samt att han har ett utomordentligt stort behov av psykiatrisk vård. Rätten skriver att det finns risk för återfall i brottslighet och att mannens förmåga att inse gärningarnas innebörd är nersatt eller möjligtvis saknas helt.

I domen skriver man att även om mannen intagit droger i samband med gärningarna så är hans psykotiska tillstånd inte självförvållat.

Utvisas inte

Åklagaren hade även begärt att mannen skulle utvisas, något som tingsrätten väljer att inte göra. Det beslutet grundas på ett yttrande från Migrationsverket som menar att mannen är eftersökt av regimen i sitt hemland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flera skadade i våldsdåd i Kristianstad

Mer i ämnet