30-åringen friades från en anlagd brand i en shiamuslimsk lokal på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Bilden är från oktober förra året. Foto: Björn Lindgren/TT

Friades för terrorbrott i Malmö – nu ställs han inför rätta i Köpenhamn

Publicerad

Terrorrättegången i Köpenhamn mot en syrisk man som varit bosatt i Malmö har inletts.
Enligt åklagaren planerade han ett terrordåd med en bomb tillverkad av svavlet från tusentals tändstickor.

Det berättade specialåklagare Sonja Hedegaard, när rättegången mot den 31-årige mannen inleddes i Köpenhamns byret (tingsrätt) på förmiddagen.

Nekar till brott

Enligt åklagaren planerade den 31-årige mannen, som är syrisk medborgare, tillsammans med andra att döda slumpvis utvalda personer i den danska huvudstaden för att destabilisera eller ödelägga det danska samhället, som det uttrycks i åtalet.

Mannen, som nekar till brott, har suttit häktad i mer än ett år. Han har tidigare varit åtalad misstänkt för terrorbrott i samband med ett brandattentat mot en shiamuslimsk lokal i Malmö.

Dömd i Tyskland

En 21-årig man har redan av en tysk domstol dömts till sex och ett halvt års fängelse för medverkan i terrorplanerna. 21-åringen stoppades vid en gränskontroll i Danmark i november 2016 då han kom resande från Tyskland.

Hans ryggsäck visade sig innehålla två köksknivar och mer än 17 000 tändstickor. Svavlet i dessa skulle användas för att framställa en eller flera bomber, har en domstol tyska Ravensburg kommit fram till.

-Min uppgift var att transportera väskan till Köpenhamn och lämna den till en kontaktperson på järnvägsstationen, har mannen förklarat inför domstolen.

Mannen har medgett att han sympatiserar med Islamiska staten.

Bomber och knivar

I den rättegång som nu inleds i Köpenhamn ska domstolen ta ställning till om det var mannen som bott i Malmö som var 21-åringens kontaktperson och om han hade för avsikt att utföra ett terrordåd med hjälp av bomber och knivar.

31-åringen åtalades men friades misstänkt för brandattentatet mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Foto: Polisens förundersökning

Brandbombsattentatet i en bönelokal i Malmö ägde rum i oktober 2016. Fastigheten rökskadades, men ingen människa kom till skada. Åklagaren i det svenska fallet hävdade att det var ett terrordåd riktat mot shiamuslimer och att mannen var IS-sympatisör. Tingsrätten höll med om att han hade sådana sympatier, men friade honom från brottsmisstankarna.

Mannen tidigare åtalad för attentat mot bönelokal Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer