Foto: Mikael Nilsson

Fritidsgården obrukbar efter brandattentatet

Publicerad

Efter att fritidsgården Lyktan på Kroksbäck i Malmö brandhärjades i natt får verksamheten för barn och ungdomar hållas utomhus. Det krisstöd som sattes in av Malmö stad står just nu utan lokaler. Sju personer har anhållits som misstänkta för skadegörelsen.

SVT Nyheter Skåne berättade i går att Malmö stad utökade sin verksamhet för barn och unga samt satte in krisstöd för vuxna efter oroligheterna i Kroksbäck.

– Vi vill att barn och unga i området ska ha någonstans att gå och något att göra som är positivt och meningsfullt, sa Anna Vroland, kommunikationschef.

Men de lokaler som användes för verksamheten sattes i brand under natten mot torsdagen.

”Kan inte vara i lokalerna”

Mats Carlfalk, ekonomichef  i stadsområde Väster, är ställföreträdande stadsområdesdirektör under semestern. Han säger att de just nu inte kan använda fritidsgårdens Lyktans lokaler.

– Enkelt uttryckt kan vi inte vara i lokalerna. De är brandskadade och rökskadade och måste saneras, säger han på torsdagsförmiddagen. 

Arbetet med att hitta nya lokaler pågår och under tiden får verksamheten flytta ut.

– Våra aktiviteter för barn och ungdomar dagtid hålls utomhus eller i alternativa lokaler i dag och i morgon. Vädret verkar bli okej så vi tror att vi kan vara ute, säger han.

Hänvisas till annan fritidsgård

Den kvällsöppna fritisdgården för barn från högstadieålder och uppåt kommer inte att kunna hålla öppet. Besökarna hänvisas istället till aktivitetshuset i Holma.

Har de plats för alla som brukar besöka er?

– Vi har så många platser som vi har och får göra det bästa av situationen.

Malmö stad söker alternativ lokal åt den krisstödspersonal som satts in efter oroligheterna.

Kommer ni att kunna förtsätta driva den krisstödsverksamhet som sattes in?

– Det är omöjligt att svara på det just nu, säger Mats Carlfalk.

Ingen koppling till handgranater

Polisens pressinformatör Eva-Gun Westford säger att polisen arbetar utifrån att bränderna inte har koppling till händelserna där handgranter kastats mot ett hus i samma område, och där en handgranat senare hittades i ett garage.

– Så vida vi kan se det just nu så är detta en isolerad händelse, någon form av missnöjesyttring över något annat. Det är vår bedömning för stunden.

Vad skulle det kunna vara missnöje över?

– Det vill jag inte gå in på just nu.

Finns det vittnen till bränderna?

– Just i detta ärende var det ju så att vi själva såg när det hände och dessutom har vi hittat teknisk bevisning vilket gör att vi har ett mycket bra utgångsläge. Men sedan är det självklart viktigt med vittnen så vi kommer att knacka dörr i området.

De sju gripna, som är mellan 16 och 27 år gamla, anhölls på torsdagen, misstänkta för grov skadegörelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Malmö

Mer i ämnet