Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I fyra år har Cecilia Bladh in Zito (SD) styrt Hörby som kommunstyrelsens ordförande. Hon ångrar ingenting men säger att det stundtals har varit tufft. Foto: Firas Razak/SVT

Fyra konfliktfyllda år för Sverigedemokraterna i Hörby

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat rejält i Hörby sedan valet för fyra år sedan. Höga chefer har lämnat kommunen i protest eller tvingats avgå. Anställda och skyddsombud har slagit larm om dålig arbetsmiljö och ilskna demonstranter har protesterat utanför kommunhuset.

Droppen som tvingade kommundirektören att avgå var när två höga chefer badade nakna på en konferens i september 2020.

– Jag vill helst inte ha en sådan konferens en gång till, säger kommunalråd Cecilia Bladh in Zito (SD).

Hörby blev den kommun i landet där Sverigedemokraterna fick flest röster lokalt. Över 35 procent la sin röst på SD och Cecilia Bladh in Zito blev kommunstyrelsens ordförande.

– Jag behövde några nätter att sova på saken innan jag svarade ja. För fyra år sedan var det fortfarande ganska känsligt att säga att man var sverigedemokrat.

Valet 2022 Skåne

Cecilia Bladh in Zito var oprövad inom politiken när hon fick ta över efter sin partikamrat Stefan Borg, som från början var tänkt att kliva in som kommunstyrelsens ordförande i Hörby.

– Vi har blivit granskade hela tiden på ett sätt som kanske inte har skett innan. SD har inte styrt tidigare. Vi hade inte den kompetensen med oss in men samtidigt har vi haft nya blad att skriva och det har gett oss en frihet som kanske inte andra partier har, säger Cecilia Bladh in Zito.

Demonstrationer och nakenbad

Hon har möts av demonstranter utanför kommunhuset vid flera tillfällen och i september 2020 blev det skandalrubriker när HR-chefen och socialchefen badade nakna på en konferens på Örenäs slott.

– Vi gjorde en rejäl extern utredning av vad som skett. Vi fick kritik för att det drog ut på tiden men vi ville ha ett bra underlag innan vi agerade.

Hon säger att det var en jobbig tid för hennes som kommunalråd. Nakenbaden blev droppen – HR-chefen fick vara kvar men kommundirektören och socialchefen fick lämna sina tjänster.

– Jag vill helst inte ha en sådan konferens en gång till.

Renovering ledde till skilsmässa

I juni rapporterade Aftonbladet att Bladh in Zito hade betalt svart arbetskraft i samband med renoveringen av hennes och ex-makens bostad i Hörby.

– Det har jag inte gjort, säger hon.

Historien ledde till skilsmässa mellan SD och stödpartiet M i Hörby.

Nu närmar valdagen och Cecilia Bladh in Zito vill gärna fortsätta styra kommunen.

– Självklart har jag funderat på om jag ska fortsätta som politiker men det är inte relevant att hoppa av just nu. Det finns mycket kvar i Hörby som vi vill utveckla.

I klippet berättar Cecilia Bladh in Zito om sina fyra år vid makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Skåne

Mer i ämnet