Det var den 15-årige gärningsmannen själv som aktiverade brandlarmet på skolan. Foto: Victor Pandurescu

Gärningsmannen utlöste skolans brandlarm under attacken

Uppdaterad
Publicerad

Enligt dokument som SVT Nyheter Skåne har tagit del av var det gärningsmannen själv som satte i gång brandlarmet på Källebergsskolan i Eslöv under torsdagens knivattack mot en skolanställd.

Det är i en anmälan till Arbetsmiljöverket som grundskolechefen Ulrika Narling beskriver händelseförloppet under torsdagen.

I flera av de vittnesmål som SVT Nyheter Skåne tagit del av har elever beskrivit hur lärarna sagt åt dem att stanna i klassen efter att larmet gått.

I vanliga fall ska elever utrymmas från klassrummen när ett brandlarm går i gång men de allra flesta elever och lärare stannade kvar i klassrummet även efter att brandlarmet gått, detta efter att en skolanställd varnat andra om dådet och larmat polis.

Enligt händelserapporten ska det ha varit gärningsmannen själv som drog i gång brandlarmet.

Maskerad gärningsman

Enligt anmälan anlände polisen efter sju minuter och grep 15-åringen som beskrivs som maskerad och beväpnad med kniv.

15-åringen häktades vid Lunds tingsätt under söndagen. Han misstänks på sannolika skäl för mordförsök.

Den skolanställde, en man i 40-årsåldern, fördes till sjukhus med allvarliga skador. Läget beskrevs som stabilt efter att han opererats.

SVT Nyheter Skåne har sökt Eslövs kommun samt åklagare och förundersökningsledare Pernilla Nilsson men ingen av dem vill kommentera under pågående utredning.

I fredags berättade Alma Larsson om hur hon och hennes klasskompisar gömde sig under bänkarna i klassrummet efter attacken mot läraren:

Alma, 14: ”Tänkte att vi skulle dö” 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skolattacken i Eslöv

Mer i ämnet