21 minibussar av den här typen har byggts om för att gå på gas. Nu tas de ur drift efter att liknande bussar exploderat i Småland. Foto: Erika Dahlin Jönsson

Gasbussar tas ur drift – risk för explosioner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att tre minibussar exploderat i Kalmar län har Skånetrafiken nu beslutat att ta 21 minibussar av samma modell ur drift.

– Vi har inte haft någon incident i Skåne utan gör det som en försiktighetsåtgärd, säger Kristian Ördell, presskommunikatör på Skånetrafiken.

Länstrafiken i Kalmar drabbades av tre explosioner innan bussarna togs ut drift. Under helgen beslutades att Försvarsmakten skulle skjuta sönder gastankarna på bussarna. Där handlar det om ett 60-tal bussar.

Parkeras med säkerhetsavstånd

Bussarna i Skåne är av samma märke som i Småland och har också byggts om på samma sätt för att kunna köras på gas. Ännu finns inget beslut om vad som kommer att hända med Skånetrafikens bussar.

– Vi får vara beredda på att det kan komma samma beslut som i Småland. Bussarna står just nu parkerade på ett avgränsat område med säkerhetsavstånd, säger Catharina Molin, affärschef för serviceresor på Skånetrafiken.

Minibussarna används bland annat till färdtjänst och sjukresor.

– Det har inte drabbat våra kunder i någon större utsträckning utan vi har kunnat ersätta de flesta av fordonen, säger Catharina Molin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Räddningstjänst och militär spränger gastanken på minibussarna i Kalmar län. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.