Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogsbonden Göran Boijsen är en av de som varit kritisk till NCC:s ansökan om att utöka stenbrottet i Södra Sandby. Foto: Ida Roos/SVT

Glada reaktioner efter nej till utökat stenbrott i Södra Sandby

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolens beslut att avslå NCC:s ansökan om ett utökat stenbrott i Södra Sandby har väckt många positiva reaktioner. Detta efter att flera varit oroliga för stenbrytningens miljöpåverkan vid det närliggande Natura 2000-området.

Skogsbonden Göran Boijsen är en av de som varit negativt inställd till en utökning av stentäkten i Södra Sandby. Kritiken grundar sig främst i stenbrottets påverkan på grundvattennivåerna och rikskärren som torrlagts.

– Jag blev faktiskt positivt överraskad över att de hade tagit till sig alla de synpunkter som kommit in, säger Göran Boijsen, som äger en del av marken kring Skrylletäkten.

”Känner oss hörda”

Protesterna har även kommit från Lunds Naturskyddsförening. Biologen Leif Runeson är av de som deltagit i slutförhandlingarna för Naturskyddsföreningens räkning.

– Det unika med den här domen var att Naturskyddsföreningen blev citerad på 17 sidor, så vi känner oss hörda och det var på tiden, säger Leif Runeson, sekreterare i föreningen.

NCC: Olyckligt beslut

NCC har presenterat en plan för hur det känsliga naturområdet kan skyddas, men Mark- och miljödomstolens bedömning är att skyddsåtgärderna inte tillräckliga.

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med NCC som skriver i ett mejl att beslutet är olyckligt och kommer göra det svårt för region Skåne att trygga en lokal materialförsörjning när nuvarande tillstånd går ut år 2028. De vill ännu inte uttala sig om de kommer överklaga beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.