Skörden i år väntas öka med mer än en miljon ton, enligt Lantmännens beräkningar. Det betyder att skörden är tillbaka på sin normala nivå efter förra årets dipp.
– Årets skörd är alltid viktig men känns faktiskt lite viktigare i år, säger Per Lindahl, lantbrukare och ordförande för Lantmännen.
Förra året var skörden en av de sämsta på 30 år. Sverige, som vanligen är ett exportland av spannmål, blev plötsligt tvunget att köpa in spannmål. Då förlorade svenskt lantbruk mellan två och en halv till tre miljarder kronor. Orsaken var försommarens torra väder i kombination med kraftigt och långvarigt regn efter det.
– Som lantbrukare investerar man mycket innan man vet vilken skörd man får. Därför känns det extra viktigt att få signalen om att det här kommer bli bra, säger Per Lindahl.
Allt mer varierat
Det har blivit vanligare med större variationer på skördarna mellan åren. Ett otillförlitligt klimat och allt längre torra och blöta perioder är troliga faktorer.
– Det är större slag än vad vi haft historiskt, säger Per Germundsson, chef för försörjning och försäljning av spannmål vid Lantmännen, samtidigt som det börjar regna.
Men det kan finnas växter som vinner på klimatförändringarna, till exempel raps, majs och sockerbetor.
– De kanske kommer bättre ut i ett sådant här klimat om vi tittar framåt, säger Per Germundsson.
Skåne står för 25 procent
I Sverige producerar vi spannmål som vete, raps och maltkorn. Vanligtvis säljer vi till Spanien som behöver vårt vete men också Tyskland som gör öl med bland annat Sveriges maltkorn.
Skåne står för ungefär 25 procent av hela produktionen av spannmål, det är mest i Sverige. Därefter kommer Öster- och Västergötland och Mälardalen.