Stefan Borg (SD) kritiserar Hans Frank (L). Foto: Privat och SVT

”Han är olämplig som ordförande i nämnden”

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för det största oppositionspartiet i Hörby, Sverigedemokraterna, anser att ordföranden i socialnämnden Hans Frank (L) bör skiljas från sitt uppdrag.

– Jag tycker att Hans Frank har gått för långt. Han har agerat självsvåldigt och han är olämplig som ordförande i nämnden, säger Stefan Borg (SD), som sitter både i socialnämnden och är andre vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han kommer att ta upp frågan på nästa sammanträde i socialnämnden om hur det gick till när avtalet med det aktuella HVB-hemmet skrevs den 17 februari i år. Stefan Borg säger att han överväger att redan då väcka förslag om misstroendeförklaring mot ordföranden.

– Hans Frank har skrivit under avtalet utan kontrasignering av ytterligare en person. Det går sedan drygt två månader innan han informerar socialnämnden om avtalet. Det är ett brott mot delegationsordningen, säger han.

”Räknar inte att få stöd”

Avtalet med HVB-hemmet är formulerat så att det var tvunget till att sägas upp före 31 mars i år för att det inte skulle löpa vidare även under hela 2017.

– Det allvarligaste är att eftersom vi inte informerades förrän i april faller vår möjlighet i nämnden att säga upp avtalet för 2017, säger Stefan Borg (SD).

Hörby kommun styrs av en allians mellan Socialdemokraterna, Liberalerna, Centern, Miljöpartiet och Kristdemokraterna. Tillsammans har de en majoritet även i socialnämnden.

– Jag räknar inte att få stöd för ett misstroende, säger Stefan Borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.