45 nya covidvårdplatser har tagits fram i Lund. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Här är de nya coronavårdplatserna i Lund – i gammalt läkemedelslager

Uppdaterad
Publicerad

I ett gammalt apotek som senast varit en lokal för medicinsk service har 45 nya covidvårdplatser tagits fram på Skånes universitetssjukhus i Lund. Redan i nästa vecka ska platserna kunna tas i bruk.

Byggstädningen är klar och plastade sängar står uppradade i väntan på nya covidpatienter. För även om antalet vårdade nu minskar så behövs en planering.

– Vi följer det här noga, säger David Sparv som är chefssjuksköterska och ansvarig för den eskaleringsplan som Skånes universitetsjukhus, SUS, tagit fram.

Coronavirus i Skåne

500 nya vårdplatser

I Malmö, Lund och Ystad så har man öppnat nära 500 nya vårdplatser. Chefläkaren Sven Karlsson är imponerad över hur fort det har gått att ta fram den senaste lokalen i Lund.

– Jag kommer ihåg hur vi tittade på ritningarna strax före jul och la upp riktlinjerna så det överträffar mina förväntningar nu när jag ser det, säger han.

När de ordinarie vårdplatserna inte har räckt till för alla patienter under coronapandemin så har Region Skåne byggt om eller anpassat sina befintliga lokaler till nya vårdplatser. Det kan handla om mottagningsrum, vårdavdelningar som gjorts om och i enstaka fall har det varit matsalar.

–  I några enstaka fall har vi skapat vårdplatser för icke covidpatienter i matsalar men det är undantagsfall, säger David Sparv

Titta runt på de nya vårdplatserna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet