• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Axonaskolan har man valt att gå längre än rekommendationerna när det gäller distansundervisning. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Sverigeresa på sportlovet ledde till distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som firat sportlov utomlands ska stanna hemma i en vecka. På Axonaskolan i Tollarp har skolledningen gått ett steg längre. Där får även elever som varit på inrikesresa under sportlovet distansundervisning.

På de allra flesta håll i Skåne går låg- och mellanstadieelever, som inte varit utomlands under sportlovet, i skolan som vanligt den här veckan – men inte på Axonaskolan i Tollarp. Där har man gått ett steg längre.

Förutom att högstadieeleverna undervisas på distans, och att alla som varit utomlands ska vara hemma en vecka, så ska även elever som varit på sportlovsresa inrikes vara hemma en vecka.

– Vi har väldigt mycket syskon här. Barn som går på högstadiet som har mindre syskon. Om då högstadiebarnen ska stanna hemma för att de inte ska sprida smitta vidare efter ett lov – då hjälper det ju inte om vi har ett syskon hemma, utan då måste vi ju ha alla syskon hemma, förklarar Christian Pröjtz, rektor på Axonaskolan.

Fjällsemester i fokus

Var går gränsen för vad som räknas som en inrikessemester?

– Semester eller utflykt – var går gränsen? Vi har dragit det som så att fjällsemestrarna varit i fokus, Västra Götaland har varit i fokus och gränsövergångarna till Norge har varit i fokus.

Christian Pröjtz berättar att det handlar om en handfull elever i låg- och mellanstadiet som nu distansundervisas.

I videoklippet får bland annat höra lite reaktioner på Axonaskolans beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet