Foto: TT/TV2

Direkt efter räddningen – nämnde inte Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju direkt efter räddningsaktionen i Öresund nämnde ubåtsägaren Peter Madsen inte den svenska journalisten Kim Wall. Nu erkänner han att han lämnade kroppen i havet.

Den danska ubåten anmäldes saknad första gången när den inte återvände till kajplatsen i Köpenhamn på torsdagskvällen som planerat.

En stor sökinsats drogs då igång.

Mordet på Kim Wall

Vid 10.30 på fredagen togs radiokontakt med ubåtsägaren Peter Madsen som meddelade att han var på väg tillbaka till hamnen. Han sa då att alla ombord mådde bra.

LÄS MER: Försvunna ubåten återfunnen

”Blev plötsligt väldigt allvarligt”

Klockan 11 på fredagsförmiddagen sjunker plötsligt ubåten. När Madsen kom upp så uppgav han att ubåten haft tekniska problem.

I intervjun med danska TV2 nämner han inget om Kim Wall.

– Jag var ute på en provtur när det uppstod ett fel på en ballasttank, säger han.

Madsen hävdade också att han försökt reparera ubåten men misslyckats.

–  Det var inte särskilt allvarligt förrän jag försökte reparera det, då blev det plötslig väldigt allvarligt och Nautilius sjönk på trettio sekunder, säger han.

– Jag kunde inte stänga luckan, men det var bra, för annars hade jag varit kvar där.

LÄS MER: Ubåtsägaren ville fixa något ombord 

Ändrar sin historia

Den danske ubåtsägaren räddades av fyra personer som varit ute till sjöss i en motorbåt. Polisens tekniska undersökning har visat att ubåten sänkts medvetet.

Till en början uppgav Peter Madsen att han satt i land den svenska journalisten Kim Wall innan ubåten sjönk.

Under måndagen uppgav Köpenhamnspolisen att Madsen ändrat sin historia och erkänt att han ”begravt” Kim Wall till sjöss. Enligt ubåtsägaren ska hon ha dött i en olycka ombord på båten.

LÄS MER: Dansk polis: Ubåten har sänkts med flit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Kim Wall

Mer i ämnet