Det är stort polispådrag vid rättegången mot sju nazister i Lund. Foto: Firas Razak/SVT Foto: Firas Razak/SVT

Stort polispådrag vid nazirättegång i Lund

Uppdaterad
Publicerad

Med sparkar och slag gav sig aktivister från nazistiska NMR på motdemonstranter i centrala Lund efter att först ha vält Vänsterpartiets bokbord. Stora delar av händelseförloppet fångades på film och bild av både polis, nazister och motdemonstranter. I dag startar rättegången i Lunds tingsrätt som bevakas av ett stort antal poliser.

På tisdagsmorgonen började rättegången i Lunds tingsrätt. Sju män åtalas för olika brott: bland annat misshandel, våldsamt motstånd, försök till våld mot tjänsteman och brott mot knivlagen.

Det var i juni förra året som nazisterna från NMR attackerade ett bokbord som Vänsterpartiet hade ställt upp i centrala Lund. Riksdagsledamoten Hanna Gunnarsson (V) var en av personerna på platsen.

– Vi satte upp vårt bord och efter en 10-15 minuter kom en av dem fram och sparkade omkull bordet och slängde vår flagga på marken, berättade hon då för SVT.

Efter händelsen vid bokbordet gav sig nazisterna på flera motdemonstranter på Bantorget i Lund.

Foto: Polisens förundersökning

Filmades av flera personer

Tumultet dokumenterades av flera kameror: bland annat placerade polis en mobiltelefon i bilens vindruta innan han grep in och en fotograf som blev attackerad fångade delar av förloppet på bild.

En av de åtalade männen bar också en kroppskamera som filmade hur han gav en man ett knytnävsslag i ansiktet. Filmen från den kameran finns nu med i bevisningen.

En av de män som vittnar i rättegången och som själv sparkats i magen har berättat om vad han såg i förhör med polisen:

– Han gick från person till person och delade kraftiga sparkar. Ofta när en fick spark så gick de andra också på. Jag tolkade också att de agerade samordnad och de ropade ”håll ihop, håll ihop” till varandra. Det var inget tvivel om att när de gick till angrepp så gjorde de det på kommando, sa han efter händelsen.

Under veckan kommer polisen att flyga med drönare över centrala Lund, ”i brottsförebyggande syfte” kopplat till rättegången.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.