Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Olsson fotograferar spåren medan Göran Persson och Håkan Stenberg plockar fram tumstocken för att mäta steglängden. Foto: Johan Dernelius

Här syns spår av vargen mitt i Brösarps backar

Uppdaterad
Publicerad

När snön kom till Brösarps norra backar såg Håkan Stenberg och Göran Persson direkt att något avvek från det normala. På marken fanns tydliga spår av varg. Och nu finns dessutom spår som ser ut som att vargen har gått i par.

– Det är två eller är den en som bara lurar oss?, säger Håkan Stenberg.

I tretton år har Håkan Stenberg gått dagliga promenader i Brösarps backar tillsammans med vännen Göran Persson. Efterhand blir man bra på att se när något nytt dyker upp. Som till exempel vargspår i snön.

Både själva spåren och steglängden skiljer sig markant från till exempel en stor hund och har synts på helt olika ställen i trakten kring Brösarps backar. Foto: Johan Dernelius

Efter att ha mätt både trampdynan och steglängden kom Håkan Stenberg fram till att det är en varg som springer omkring på Brösarps backar, något även Länsstyrelsen bekräftat.

”Är det två?”

Häromdagen gjorde Håkan Stenberg och Göran Persson en upptäckt som de tror är ännu ovanligare: spår av ett vargpar.

– Det är bara en halvmeter mellan spåren, och de går i samma riktning. Då börjar jag fundera, är det två eller är det en som går rundor och lurar oss? säger Håkan Stenberg.

Vännerna har skickat informationen till Länsstyrelsen.

Unikt med vargpar i Skåne

Ännu har inte Länsstyrelsen bekräftat huruvida det faktiskt handlar om ett vargpar på Österlen. Men tidigare i januari meddelade Länsstyrelsens viltvårdshandläggare att de fått bevis på att två vargar gått bredvid varandra i Kristianstadstrakten.

Det var första gången i modern tid som två vargar syns tillsammans i Skåne.

I klippet ovan visar Håkan Stenberg vargspåren på Brösarps norra backar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer