Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konsulten vittnade om hög stress och efterfrågade arbetsledning. Men kommunen anser att de bistått tillräckligt, enligt en utredning som hittills hållits hemlig. Foto: Polisens förundersökning/SVT Grafik

Hemliga utredningen från Eslövs kommun i ättiksfallet: Skyller på konsult

Publicerad

Socionomkonsulten som utredde familjen i ättiksfallet vittnade om hög arbetsbelastning och gjorde aldrig något hembesök. Men kommunens interna utredning avfärdar konsultens upplevelse.

Direkt felaktigt, skriver en chef om konsultens vittnesmål.

I januari 2023, efter att flickan inkommit till akuten förgiftad av ättika, inledde Eslövs kommun en utredning. Den var klar redan under våren men kommunen har valt att inte offentliggöra slutsatserna.

Kommunen hade haft en pågående utredning om familjen. Vården hade gjort två orosanmälningar i samband med att mamman råkat ut för en olycka i augusti 2022.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Ärendet lades på en inhyrd konsult. I vanliga fall är det två handläggare per ärende i kommunen, men konsulter bedöms i större utsträckning kunna klara sig själva. Konsulten har sagt i polisförhör att det var ett stort antal ärenden och att det fanns behov av en medhandläggare på grund av stress.

Hade färre ärenden än andra

Men enligt kommunens egen utredning ska konsulten haft betydligt färre ärenden än ordinarie personal.

I november fick konsulten en medhandläggare, men blev trots det kort därefter sjukskriven. Dokumentationen i ärendet beskrivs som bristfällig, därför gjordes inga fler insatser.

Konsulten träffade föräldrarna två gånger, då var några av flickans syskon med, men aldrig flickan. Något hembesök gjordes inte heller. Anledningen uppges vara hög arbetsbelastning och att föräldrarna inte svarade.

Kommunen: Inget allvarligt missförhållande

Kommunen anser inte att agerandet inneburit ett allvarligt missförhållande, enligt utredningen. Därför anmälde de inte händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och har sedan dess inte kommenterat ärendet.

Men när polisens utredning var färdig inledde Ivo en tillsyn mot kommunen, och ville då ta del av kommunens interna utredning.

Vill inte intervjuas

I utredningen har Eslövs kommun listat flera förbättringsåtgärder. Bland annat handlar det om regelbunden ärendegenomgång, ansvarsfördelning och regler för dokumentation.

SVT Nyheter Skåne har efterfrågat en intervju med Jörgen Larsson, ansvarig chef i Eslöv, som inte vill uttala sig innan Ivo:s beslut har kommit. Även konsulten har, genom konsultföretaget, avböjt en intervju.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flicka i Eslöv förgiftad av ättika

Mer i ämnet