Undersköterskan Antonio Olsen kommer tidigast bli vaccinerad om två veckor. Foto: Anders Eeg-Olofsson

Vaccinering av hemtjänstpersonal skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Covid-19-vaccinering för hemtjänstanställda i Kristianstad kommun pausas i två veckor. Vaccinbrist gör att personal som redan fått sin första dos måste prioriteras. ”Det är sorgligt”, säger undersköterskan Antonio Olsen som väntar på sitt första stick.

Region Skåne meddelade tidigare i veckan att vaccinbrist medfört en paus i vaccinationen av sjukhuspersonal. Samma sak gäller en del kommunanställda, som är beroende av de vaccinleveranser som Region Skåne fördelar.

I Kristianstads kommun har vaccineringen av hemtjänstpersonal satts på paus under denna vecka och nästa vecka, berättar Camilla Gärdebring, chef på omsorgsförvaltningen i Kristianstads kommun.

– Detta är på grund av den begränsade tillgången på vaccin, säger hon.

Hann börja

Så sent som i förra veckan påbörjades vaccination av hemtjänstpersonal, och en del hann också få sin första dos. Men efter nya besked om tilldelning av doser tryckte kommunen på pausknappen. Istället ska den personal på äldreboenden som redan fått sin första dos nu få sin andra.

Annars riskerar nämligen den första dosen vara förgäves, då det krävs två stick inom en viss tid för få ett fullgott skydd.

Tvekade inte

Antonio Olsen är undersköterska och arbetar i hemtjänsten, och har fortfarande inte fått sitt första stick. För honom har det aldrig varit någon tvekan om att han ska vaccinera sig, men han önskar att det hade gått fortare.

– Det är sorgligt. Jag vill göra det för våra äldre så att vi inom vården tar vårt ansvar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.