Björn Orrefors är sektionschef på iva i Malmö. Foto: Gustav Röriksson

Hög dödlighet bland covidpatienter som intensivvårdats i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Covidpatienter på Skånes intensivvårdsavdelningar har haft en högre dödlighet jämfört med patienter som vårdats på iva i andra regioner.

– Vi har börjat analysera och diskutera vad det kan bero på, säger Björn Orrhede, sektionschef på iva i Malmö.

Till intensivvårdsavdelningen, iva, kommer de allra sjukaste patienterna. Mortaliteten under de första 30 dagarna – alltså hur många som avlider – skiljer sig inte avsevärt mellan olika regioner.

Men om man tittar på dödlighet för specifikt covidpatienter så är bilden en helt annan. I Skåne har 31 procent av covidpatienterna avlidit under intensivvård. I Stockholms län var dödligheten 24,7 procent och i Västra Götaland 23,3 procent.

”Har äldre patienter”

Lägst dödlighet har intensivvården i Jönköpings län där knappt 12 procent av covidpatienterna avlider.

– Vi har lite äldre patienter än riket i övrigt. Där är det en hög dödlighet. När det gäller de som är över 80 år är det mycket hög dödlighet. Det är inte många av de patienterna som har överlevt intensivvård, säger Björn Orrhede.

Statistiken från Svenska Intensivvårdsregistret räknar också in patienters olika riskfaktorer i jämförelserna. Men enligt Björn Orrhede tas inte tillräckligt stor hänsyn till åldersfaktorn när det gäller dödligheten i covid-19.

Lägst dödlighet i Lund

Det är också stor skillnad mellan de olika sjukhusen i Skåne. På iva i Lund har drygt 25 procent av covidpatienterna avlidit, medan drygt 39 procent av covidpatienterna har dött på iva i Malmö.

I Helsingborg avled 30,3 procent av covidpatienterna, i Kristianstad 28,9 procent.

Allra högst dödlighet har det varit bland covidpatienterna som vårdats i Ystad. Där har 55,6 procent av patienterna avlidit. Det är viktigt att poängtera att få covidpatienter vårdats i Ystad.

Björn Orrhede förklarar Malmös höga dödlighet med att de flesta patienterna först kommer till Malmö, men att många sedan skickas till andra sjukhus. De svårast sjuka stannar då i Malmö.

Svenska Intensivvårdsregistret är ett nationellt kvalitetsregister för intensivvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.