Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för förbud mot slöja i kommunala skolor. Arkivbild. Foto: Carina Johansen/NTB Scanpix/TT

Slöjförbud i skolan är olagligt – Staffanstorp och Skurup förlorade

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Högsta förvaltningsdomstolen saknas lagstöd för kommuner att förbjuda så kallad huvudduk och liknande plagg i kommunala förskolor och grundskolor. Kläder som uttrycker religionstillhörighet omfattas av lagen om yttrandefrihet, menar domstolen.

Staffanstorp har velat ha förbud mot huvudduk för barn i förskola och grundskola upp till och med sjätte klass. I Skurups fall skulle både personal och elever i förskola och grundskola omfattas.

Tidigare har riksdagen avslagit förslag om förbud mot huvudduk – och konstitutionsutskottet har uttalat att lagstiftning som förbjuder slöja ute i samhället eller för barn i vissa verksamheter, inte är aktuell.

Slöjdebatten i Skurup

Fritt fram att bära huvudduk

De båda skånska kommunerna har drivit frågan juridiskt i flera år. Förvaltningsrätten kom i sitt tidigare beslut fram till att slöjförbudet som de båda kommunerna vill införa, strider mot grundlagens bestämmelse om religionsfrihet och mot Europakonventionen.

Högsta förvaltningsdomstolen utgår istället från yttrandefriheten och menar att uttryck för religionstillhörighet, som klädsel, istället omfattas av den lagen.

– Att begränsa rätten att bära huvudduk har effekter för enskilda och är därför en begränsning av yttrandefriheten. För att begränsningen ska vara tillåten måste den ha stöd i lag. Sådant lagstöd saknas i nationell rätt och därför ska kommunernas beslut upphävas, säger justitierådet Ulrik von Essen, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Religionsfrihet och yttrandefrihet:

I svensk rätt omfattar religionsfriheten rätten att tro och rätten att hålla gudstjänst samt liknande sammankomster. Regleringen har alltså ett ganska snävt tillämpningsområde. Religionsfriheten är en så kallad absolut rättighet, vilket betyder att den inte får inte begränsas.

Yttrandefriheten omfattar inte bara det talade ordet utan en mängd olika uttrycksformer. Den regleringen har alltså ett vidare tillämpningsområde och omfattar bland annat olika sätt att manifestera sin religionstillhörighet. Yttrandefriheten är en så kallad relativ rättighet, vilket innebär att den får begränsas, men det måste ske genom lag.

Religion- och yttrandefriheten skyddas även av Europakonventionen.

Källa: Högsta förvaltningsdomstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Slöjdebatten i Skurup

Mer i ämnet