I videon hör du ett utdrag ur det fejkade inkasso-samtalet. Foto: Storyblocks

Hör fejkade inkasso-samtalet – Lomma trädgård försökte driva in pengar

Publicerad

En privatperson som var missnöjd med Lomma trädgårds arbete vägrade betala fakturan på över 100 000 kronor. Då försökte bolaget driva in pengar – genom att låtsas att de ringde från ett inkassoföretag.

Starta klippet i spelaren för att höra bluffsamtalet.

Förra året beställde en privatperson en större renovering av sin trädgård av bolaget Lomma trädgård. Men inget gick som planerat – istället förstördes delar av trädgården och kunden fick betala för reparationer.

Gröna fingrar – svarta lögner

Det jobb som Lomma trädgård skulle ha utfört slutfördes aldrig, eftersom kunden avbröt arbetet när de märkte att jobbet inte utfördes fackmannamässigt. Efter det anmälde kunden bolaget till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, som gav kunden rätt.

Låtsas vara inkasso

Plötsligt får kunden ett samtal från en person som presenterar sig som ”Patrik Gustafsson” från inkassobolaget Nordbro.

Han begär tiotusentals kronor åt Lomma trädgård och menar att bolaget annars kommer att stämma dem.

SVT har kontrollerat telefonnumret som ”Patrik Gustafsson” ringde ifrån, och det leder inte till inkassoföretaget. Samma telefonnummer har dessutom använts av bröderna vid flera andra tillfällen, bland annat som en fejkad referens.

Aldrig varit anställd på Nordbro

Inkassoföretaget Nordbro bekräftar för SVT att de aldrig haft någon anställd vid namn Patrik Gustafsson.

Lomma trädgård är ett av de bolag som SVT har granskat, om sex bröder från Malmö som lurat både privatkunder och kommuner. SVT Nyheter har sökt bröderna och bolaget för en kommentar.

Här hittar du hela granskningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gröna fingrar – svarta lögner

Mer i ämnet