En informationsskylt mötte studenterna i entrén under måndagsmorgonen. Foto: SVT/Julia Åberg

Malmö universitet fick allvarligt mejlhot

Uppdaterad
Publicerad

Malmö universitet har fått ett allvarligt hot via mejl och studenter och medarbetare uppmanas att stanna hemma under måndagen. Hotmejlet skickades till en central mejladress strax före midnatt den 29 december, men upptäcktes först i tisdags på grund av jul- och nyårshelgen.

– Vi har en anledning att se över rutinerna, säger rektor Kerstin Tham.

Sedan dess har universitetets krisledningsgrupp haft möten med polisen, som nu har inlett en förundersökning om grovt olaga hot mot grupp.

Hotet mot Malmö universitet

– Som rektor och myndighetschef vill jag naturligtvis ta det säkra för det osäkra och i går fattades beslut om att informera och uppmana medarbetare och studenter att arbeta hemifrån på måndag, säger Kerstin Tham på en presskonferens under fredagen.

Hoten mot universitetet gäller specifikt den 8 januari, enligt henne. Innehållet i hotbrevet är sekretessbelagt.

Oklart vem som står bakom

Det är gruppen för grova brott inom polisen som arbetar med ärendet och man jobbar på att försöka spåra avsändaren.

– Vi har vidtagit åtgärder. Vi undersöker vem som står bakom hotet och vilket syftet är med att framföra hotet, säger Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral. Han betonar att det inte är polisen som har uppmanat ledningen för universitetet att hålla stängt.

– Vi kan i nuläget inte styrka trovärdigheten i hotet, säger Rickard Lundqvist.

”Mycket svårt att spåra”

Enligt P3 Nyheter skickades hotmejlet till Malmö universitet via en anonym mailtjänst som finns på deep web och inte kan nås med med vanliga sökmotorer.

Därför tror it-säkerhetsexperten Mattias Wecksten vid högskolan i Halmstad att mailet inte går att spåra.

– Min skattning är att det nog är mycket svårt att spåra upp ens var den här mejlservern finns någonstans, säger han till P3 Nyheter.

Tillträdesbegränsning

När hotet upptäcktes så kopplades universitetets säkerhetsansvarige in och därefter blev ledningen informerad.

Säkerhetshöjande åtgärder har vidtagits, men universitetets säkerhetsansvarige Leif Wulff vill inte gå in på några närmare detaljer.

– Men det handlar bland annat om ökad tillsyn och tillträdesbegränsning, säger han.

Tentor och besök skjuts fram

Malmö högskola uppgraderades till universitet 1 januari och har ungefär 25.000 studenter. Men på måndag, första dagen efter trettonhelgen och jul- och nyårshelgen, blir det ingen undervisning.

Samtidigt skjuts omkring 600 tentamensskrivningar för studenter fram till en annan dag i samma vecka.

Annika Nilsson, ordförande för odontologiska studentkåren skulle ha skrivit en 30-poängstenta då.

– Jag tycker att det är rätt beslut som har fattats och vi känner oss trygga med hur ledningen har hanterat situationen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotet mot Malmö universitet

Mer i ämnet