Rektor Kerstin Tham vill att universitetet ska vara öppet för alla och säger att man kommer jobba mer med förebyggande säkerhet framöver. Foto: Bernard Mikulic, SVT / Malmö universitet

Malmö universitet öppet igen efter hotet – har förstärkt tillsyn

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen är studenter och personal tillbaka i Malmö universitets lokaler efter att under måndagen ha tvingats arbeta hemifrån på grund av ett hot riktat mot skolan.

Malmö universitet höll under måndagen stängt efter att ha blivit hotade via mejl i slutet av december. Beslutet fattades av universitet själva och elever och personal fick arbeta hemifrån.

– Allt pågår som vanligt förutom att tillträdet är detsamma som under helgerna, att man måste ha passerkort och kod för att komma in. Normalt sett är det öppet på dagtid, säger universitetets rektor Kerstin Tham.

Hotet mot Malmö universitet

Det höjda säkerhetsläget kommer bestå resten av veckan och bara personer med kort och kod kommer att ha tillträde till lokalerna.

– På fredag får vi ta ställning till hur vi gör fortsättningsvis, säger Kerstin Tham.

Ska vara öppet för alla

Hon säger att det är en svår balansgång för universitetet som ska vara öppet och tillgängligt för alla och menar att det gäller att utvärdera och dra lärdomar av händelsen inför framtiden.

– Det här har ju hänt tidigare vid andra universitet och vi i vår sektor måste diskutera hur vi ska värna om öppenhet, yttrandefrihet och säkerhet samtidigt. Hur man hittar den balansen, säger Kerstin Tham.

Om alla studenter har vågat sig tillbaka till universitetet på tisdagen är svårt att avgöra men för de som känner sig oroliga finns både studenthälsan och stödcentrum att vända sig till.

Digert festprogram

Enligt Kerstin Tham har universitetet täta och goda kontakter med polisen som utreder var hotmailet kan ha kommit ifrån. Hon hoppas nu att läget ska lugna sig så att firandet av att den före detta högskolan blivit universitet äntligen kan komma igång.

– Vi har ett digert program framöver där vi har bland annat har öppna seminarium för allmänheten för att visa upp vår verksamhet. Vi vill ju vara ett öppet universitet och det kommer vi jobba vidare med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hotet mot Malmö universitet

Mer i ämnet