Henrik Holmqvist, VD på The Lodge hotell, beskriver året hittills som en berg- och dalbana. Hans hotell gick i konkurs, men ska nu öppna i ny regi. Foto: Alice Mutambala/SVT

Konkursdrabbat hotell återuppstår efter coronakrisen

Publicerad

Antalet konkurser i Skåne har ökat kraftigt under årets sex första månader på grund av coronapandemin. Över 500 aktiebolag i Skåne har gått i konkurs hittills i år. Vissa av dem har lyckats starta om sina verksamheter.

– Vi är nervösa för att det ska komma en andra våg av corona, säger Henrik Holmqvist, vd på The Lodge hotell.

Coronaviruset har slagit hårt mot företagare världen över. Skåne är inget undantag. Här har konkurserna ökat med 34 procent under årets första sex månader, jämfört med samma period förra året. Det är högre än riksnivån, som ligger på 18 procent, visar en rapport från kreditupplysningsföretaget Syna.  

Henrik Holmqvist, vd på The Lodge hotell på Romeleåsen, är en av de företagare som drabbades hårt av pandemin.  

- Det var nu vi skulle ta nästa steg. Istället var det bara hissen rakt ned i källaren.

Danskarna avbokade

Rese- och besöksnäringen är en av de branscher där pandemin varit särskilt märkbar, då den tappade stora delar av sin kundkrets.  

- Nästan hälften av våra gäster var danskar, och de avbokade direkt. Sedan avbokade alla större företag. Det tog 10 till 14 dagar innan vi tog beslutet, sen satte vi oss själva i konkurs, säger Henrik Holmqvist.  

Sammanlagt har 567 aktiebolag gått i konkurs i Skåne län sedan det nya året. Siffran låg på 424 bolag under samma period förra året.

Konkurserna avtar

Trots många konkurser under våren börjar kurvan nu att närma sig normala nivåer, både på riksnivå och i Skåne, enligt Synas rapport. 

– Det är totalt sett en ökning, men många tror att det är värre ställt med konkurser än vad det faktiskt är, säger Harald Stjerna, styrelseordförande på Syna.

Nya ägare

Och ljuset i mörkret märks även för The Lodge. Med hjälp av en ny investerare ska hotellet snart öppna igen med två nya ägare.

Henrik Holmqvist och hans bror, som tidigare ägde The Lodge tillsammans, får vara kvar i sina arbetsroller. Likaså får de tidigare anställda tillbaka sina jobb.  

- Vi kommer att vara mer försiktiga, försöka bygga upp buffertar och ha reserver. Vi är naturligtvis väldigt nervösa för att det ska komma en andra våg av corona, säger Henrik Holmqvist.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.