Tre personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad den 3 augusti 2021. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten dömer två 18-åringar för skjutningen i Gamlegården – en frias

Uppdaterad
Publicerad

Två 18-åringar döms vid hovrätten för mordförsök efter skjutningen vid Gamlegårdens köpcentrum förra året. Rätten ändrar därmed tingsrättens beslut som tidigare dömt en 22-åring och friat en av 18-åringarna. 22-åringen frias från alla åtalspunkter.

Enligt hovrättens har åklagaren bevisat att de två 18-åringarna var skyttarna, när tre personer skadades i augusti 2021. Totalt döms de för mordförsök i nio fall då så många var personerna som utsattes för risk att träffas av skotten.

En frias helt

22-åringen, som tidigare dömts till 12 års fängelse för mordförsök för att ha varit förare av motorcykeln som körde till platsen, frias från samtliga åtalspunkter.

Enligt domen anser hovrätten att det inte är ställt utom rimligt tvivel att han har kört motorcykeln. Även fast det ska ha varit hans motorcykel och dna från honom funnits på den, är det inte sagt att han körde den vid brottstillfället. Motorcykeln har även tidigare körts av någon annan. Även 22-åringens klädsel under dagen vid brotten ska enligt hovrätten inte stämt överens med förarens klädsel.

Fängelse och sluten ungdomsvård

18-åringen som dömdes i tingsrätten till 6 år och 11 månaders fängelse behåller sitt straff. Den andra 18-åringen, som var 17 vid tingsrättens beslut, döms till 3 år och 6 månaders sluten ungdomsvård.

Skälet till olikheterna i straff är gärningsmännens ålder vid gärningen. De skulle ha dömts till livstidsfängelse om det varit vuxna vid brottstillfället.

Ytterligare två personer, som dömts för att ha undanröjt bevis, behåller sina straff.

En av hovrättens ledamöter är skiljaktig till besluten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen utanför Gamlegårdens centrum i Kristianstad den 3 augusti 2021. Foto: Johan Nilsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.