Hovrätten sänker straffet för kirurgen med drygt ett år. Foto: Polisens förundersökning/Joakim Ståhl/TT

Hovrätten sänker straffet för knarkande kirurg

Uppdaterad
Publicerad

Ett år kortare i fängelset. Det blev resultatet i hovrätten efter att den kirurg som tidigare var anställd vid Skånes universitetssjukhus i Lund överklagat tingsrättsdomen om grovt narkotikatbrott.

I tingsrätten i april dömdes kirurgen till tre år och nio månaders fängelse för grovt och ringa narkotikabrott samt misshandel av sin flickvän.

Hovrätten väljer nu att sänka straffet till två år och nio månaders fängelse. Straffmildringen motiveras bland annat med att de 176 gram heroin som påträffades i kirurgens lägenhet enbart var för personligt bruk, inte en del i större narkotikahandel.

Avsked och läkarlegitimation

Kirurgen och hans försvarare lyfte även upp det faktum att brottet lett till att han blivit varslad om avsked samt att han med hög sannolikhet kommer att mista sin läkarlegitimation.

Att han inte kommer att kunna utöva yrket han under lång tid utbildat sig till ses som förmildrande och sammanlagt innebär detta att straffet kortas med 13 månader.

Flickvännens straff sänks

Även kirurgens flickväns straff sänks från tre år och sex månader till enbart tre år. I hennes fall fanns inga andra straffmildrande orsaker utom att heroinet enbart var för personligt bruk.

Hovrätten höjer det skadestånd kirurgen ska betala till flickvännen för två fall av misshandel som han även döms för från 30 000 till 42 000.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när fallet var uppe i tingsrätten:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klädd i sjukhusmundering håller kirurgen en pipa och tändare i handen medan han har sex med sin flickvän. I klippet finns ännu fler bilder från förundersökningen. Foto: Ur polisens förundersökning/Joakim Ståhl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.