• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett flerfamiljshus med kraftig rökutveckling i Asarum i Karlshamns kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Mängder av blommor och ljus lämnades vid minnesplatsen i centrala Höör efter mordet. Foto: Johan Nilsson/TT

Hovrätten skärper fängelsestraffet för mordet på Elin i Höör

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten skärper straffet mot den 27-årige man som mördade 18-åriga Elin Klinteberg i en husbil i Höör förra våren. Åklagaren hade yrkat livstid men i tingsrätten dömdes han till 16 års fängelse. Nu dömer hovrätten mannen till 18 års fängelse.

Hovrätten konstaterar i sin dom att angreppet har präglats av stor brutalitet och att Elin Klinteberg hade begränsade möjligheter att undkomma eller försvara sig. Det kraftiga våldet orsakade henne allvarliga, omfattande och dödliga skador. Händelseförloppet har varit hastigt men det är oklart när hon förlorade medvetandet.

– Det råder emellertid inte något tvivel om att hon måste ha känt svår smärta och upplevt stark dödsångest under i vart fall en del av händelseförloppet, säger rättens ordförande, hovrättslagmannen Anna Graninger, i ett pressmeddelande på torsdagen.

Hovrätten menar att omständigheterna är så försvårande att fängelsestraffet inte kan stanna vid de 16 år som tingsrätten dömde till, utan skärper straffet till 18 års fängelse.

Hovrätten över Skåne och Blekinge. Foto: Johan Nilsson/TT

”Ingen förklaring”

Elin Klinteberg mördades genom upprepade slag med en hammare efter att ett bråk blossat upp med 27-åringen i hans husbil. Efter mordet grävde han ner henne i närheten av husbilen.

Åklagare Mathias Larsson har tryckt på att Elin Klintberg utsattes för synnerligen grovt våld med en hammare, då hon satt i ett trångt utrymme med 27-åringen stående framför sig, utan möjlighet att värja sig eller ta sig ut. Agerandet var särskilt hänsynslöst och innebar svårt lidande för Elin, menar åklagaren.

Mannen har efter dådet inte kunnat förklara varför han gav sig på Elin Klinteberg och han har efteråt sagt att han djupt ångrar det han gjorde.
– Han har ingen förklaring till det, han förstår det inte själv, har hans försvarsadvokat Maria Grosskopf tidigare sagt till TT.

Ville ha vård

27-åringen hade yrkat att hovrätten skulle bedöma gärningen som synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död eller i andra hand som dråp. Samt under alla förhållanden bestämma påföljden till rättspsykiatrisk vård eller i vart fall ett lindrigare fängelsestraff.

Men hovrätten anser att mannen ska dömas för mord och att påföljden ska bli fängelse. Den rättspsykiatriska utredningen visar att han inte led av någon allvarlig psykisk störning. Hovrätten tar inte heller någon hänsyn till hans förklaring om att han var berusad när mordet utfördes.

– Nej, det var en självförvållade berusning, säger Anna Graninger.

I tingsrätten förnekade mannen mord men erkände grov misshandel samt grovt vållande till annans död.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Höör

Mer i ämnet