Mannen kände den unga kvinna väl, och hon slogs ihjäl med en hammare i hans husvagn för att sedan grävas ner på tomten. Hammaren på bild är mordvapnet. Arkivbild. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Höörsmördaren inte psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 27-årige man som slog ihjäl och grävde ner en ung kvinna i sin trädgård i Höör anses inte vara allvarligt psykiskt sjuk. Därmed kan han inte dömas till vård, enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjorts innan dom faller.

Den 18-åriga kvinnan dödades i slutet av mars 2021. Till en början uppgavs att kvinnan försvunnit spårlöst efter att ha tillbringat kvällen i den åtalade mannens husvagn. Dagen därpå visade det sig att hennes kropp låg nergrävd i trädgården, under en kompost strax intill husvagnen.

Huvudet bar spår av dödligt våld, och mannen har också erkänt att han slagit henne med en hammare i huvudet flera gånger tills hon tystnade. 27-åringen har hävdat att det inte var meningen. Han har inte kunnat ge en förklaring till sitt handlande.

Lunds tingsrätt beslutade i samband med den uppmärksammade rättegången att 27-åringen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan straffet fastställs. Enligt den begick den åtalade inte mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Han led inte heller av en psykisk störning i samband med undersökningen, enligt det rättspsykiatriska utlåtandet.

Mannen har suttit häktad sedan april och åklagaren yrkar på att han ska fällas för mord.

Se i klippet hur polisen fick fast den misstänkte mördaren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mordet begicks inne i en husbil, därefter dumpades vapnet i en damm. Foto: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Höör

Mer i ämnet