Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elins syster och hennes familj vill att straffet för 27-åringen blir livstid. Foto: Otto Johansson/SVT

Systern vill se livstid för Elins mördare – domen överklagad

Publicerad

En 27-årig man dömdes till 16 års fängelse för mordet på 18-åriga Elin i Höör. En dom som samtliga parter nu har överklagat.

Både Elins familj och kammaråklagare Mathias Larsson anser att straffet borde vara livstid snarare än tidsbestämt.

– Sköter han sig sitter han två tredjedelar av straffet, villket gör att han är ute efter knappt elva år. Elin fick livstid, vi fick livstid. Ska han få komma ut och leva sitt liv efter elva år? Det känns inte rätt, säger hennes syster Patricia Klinteberg.

Hon följde hela rättegången och var med när bevisningen, bland annat bilder på hennes systers skador visades upp.

– Det har varit viktigt för mig att följa upp allt som hänt. Dels för att det är mitt sätt att bearbeta allting men också för att Elin inte ska ha varit ensam, säger hon.

Elin ligger begravd på minneslunden i Höör. Foto: Johan Dernelius/SVT

Även kammaråklagare Mathias Larsson har överklagat domen.

Gärningen har varit hänsynslös. Tingsrätten menar att det finns tveksamheter kring tidsförloppet, och hur länge hon har varit vid medvetande. Jag upplever det som lite märkligt att den dömde får ett kortare straff för att hon förlorade medvetandet fort, säger han.

Försvaret vill å sin sida att straffet förkortas avsevärt och menar att 27-åringen ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död, inte mord.

– Min klients inställning är att han inte haft uppsått att beröva målsägande livet, säger 27-åringens advokat Maria Grosskopf och tillägger att även om hovrätten bedömer det som mord vill de se ett sänkt straff.

Hör Patricia Klinteberg berätta om sorgen efter Elin i videon.

Livstids fängelse är lagens strängaste straff i Sverige. Det innebär att den dömde sitter frihetsberövad i fängelse, men hur länge vet inte den dömde. Praxis är dock att livstidsdömda fångar kan få straffet omvandlat till ett tidsbestämt.

Det är Örebro tingsrätt som har ansvaret för den bedömningen. Risken för återfall i brott är det som väger tyngst när man bestämmer om någon ska få sitt straff omvandlat eller inte.

I snitt sitter en livstidsdömd frihetsberövad i 16 år.

Källa: Kriminalvården

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet i Höör

Mer i ämnet