Foto: Richard Lööf

I dag avgjordes budgetdramat

Uppdaterad
Publicerad

Det var ovisst in i det sista om vilken budget som ska gälla i Region Skåne nästa år.

S och MP:s budgetförslag stod mot alliansens. Frågan var hur Sverigedemokraterna skulle ställa sig när deras eget budgetförslag hade fallit.

I Region Skåne har partiet skapat en situation som överträffar riksdagen i dramatik. Genom att vägra ge besked i förväg kommer frågan att avgöras under pågående fullmäktigeförhandling.

Budgeten i Region Skåne

Förmiddagens debatt inleddes i samförståndsanda från de båda blockens sida. Både Socialdemokraterna och Moderaterna betonade vikten av att samarbeta och att arbeta tillsammans för att utveckla Skåne i framtiden.

S och M verkar vara överens i flera frågor om vad regionen ska satsa på. Framför allt anser både Pontus Lindberg (M) och Stefan Svalö (S) att det nu är hög tid att se till att HH-förbindelsen mellan Helsingborg och Helsingör, blir av.

Under förmiddagens debatt har Sverigedemokraterna främst engagerat sig i framtiden för Bromma flygplats.

Men under eftermiddagen kom debatten mer att handla om skillnaderna mellan alliansens och det rödgröna budgetförslaget, bland annat frågan om nya vårdval är en väg att förbättra patientinflytandet i vården.

Långrdragna replikskiften gjorde att debatten drog ut på tiden. Vid 16:45 meddelade ordföranden att korv skulle erveras 17:30.

Följ Region Skånes direktsändning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Budgeten i Region Skåne

Mer i ämnet