På tisdagskvällen fattas stora beslut om den skånska vården. Foto: TT/Arkiv

Idag avgörs frågan: ska skånska sjukhus privatiseras?

Uppdaterad
Publicerad

Huvuddebatten under årets viktigaste regionfullmäktige har blivit nästan dubbelt så lång som ordföranden Anders Karlsson (S) hoppats på. Först ikväll väntas man kunna ta beslut i de tre viktigaste frågorna: skattesatsen, kollektivtrafiksavgifterna och budgeten för 2018.

Alla dessa frågor har debatterats samtidigt och återkommande har varit frågan om Alliansens förslag att privatisera två sjukhus. Det är en mycket kontroversiell fråga där de ideologiska skiljelinjerna fått fritt spelrum. Alliansen har flera gånger pressats på vilka sjukhus som de tänker på.

Rödgröna är kritiska

– Vi är mycket skeptiska till att privatisera sjukhus, vi är motståndare till det. Att vi har privata vårdcentraler är sin sak, de tillför mycket och är ofta väldigt bra. Men de stora sjukhusen tror vi nog ska drivas i offentlig regi det är på så vis vi kan optimera resurserna och få så bra samordning som möjligt så vi är inte för att privatisera sjukhus, sade regionrådet Henrik Fritzon (S) den 4 oktober.

Skattesatsen förväntas vara låst till att bli oförändrad eftersom SD valt att stödja Alliansen i denna fråga. Det rödgröna regionstyret vill ha en ökning med 23 öre och Vänsterpartiet med 80 öre.

– Men Henrik Fritzon har flaggat för att en skattehöjning kommer att komma i framtiden, säger SVT Nyheters Kenneth Sundin som är på plats och följer debatten.

Ny ambulansavgift

Alliansen vill istället förstärka ekonomin genom höjda kollektivtrafiksavgifter och dessutom skapa en ny ambulansavgift vilket väckt harm från motståndarsidan.

– Vi inrättar något som kallas ambulansavgift på 300 kronor. Om det kommer ut sjuksköterskor i en ambulans och tar hand om dig men att du sen inte behöver åka in till sjukhuset så ska du få betala en liten avgift där för det hade du ju fått göra om ambulansen tagit in dig till sjukhuset också, har Carl Johan Sonesson (M) tidigare sagt till SVT Nyheter Skåne.

Men det rödgröna blocket har gått med på en höjning av kollektivtrafiksavgifterna som motsvarar två procent vilket därmed väntas det bli beslutat.

Fyra budgetar

Regionfullmäktige har fyra budgetar att ta ställning till: de rödgrönas och alliansens och sen har Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lagt var sin.

– Eftersom ingen av blocken har velat förhandla med oss har vi bestämt oss för att lägga ned rösterna, säger Patrik Jönsson, regionråd för Sverigedemokraterna.

Det innebär att de rödgrönas budget troligen kommer att röstas igenom. Men Moderaterna väntas återkomma i frågan vad gäller utläggning av sjukhusen men även då pekar allt på att de inte kommer att få igenom sin motion eftersom i framtiden SD är negativa till detta.

– Om sjukhuspersonalen ska driva ett sjukhus så kommer de ha mindre tid för att ta hand om patienter, säger Patrik Jönsson (SD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.