Danmarks drottning Margrethe och Kung Carl XVI Gustav invigde Öresundsbron den 1 juli 2000. Foto: TT

Idag fyller Öresundsbron 20 år – ett firande med förhinder

Uppdaterad
Publicerad

Det var gråmulet väder när de båda regenterna från Danmark och Sverige invigde Öresundsbron idag för 20 år sedan. Kung Carl XVI Gustav talade bron som ”ett vackert smycke som binder samman två länder som av hävd står nära varandra men som ändå är så olika.”

Invigningsceremonin den 1 juli 2000 lockade stor publik till brofästet på den svenska sidan, trots att det var mer höstrusk än vackert sommarväder. Firandet hade sorgkant. Drottning Margrethe bar svart dräkt och Danmarks statsminister uppmanade till en tyst minut för att hedra de nio personer som kvällen före invigningen klämdes ihjäl framför en av scenerna på Roskildefestivalen.

”Framtidstro och förbrödning”

Det har gått 20 år och mycket vatten har runnit under Öresundsbron i dubbel bemärkelse. Kung Carl XVI Gustav talade på invigningdagen om att bron är symbolen för framtidstro och förbröding. Han myntade ordet ”öresundare” och fick applåder.

Idag talas det i media mer om skillnader än om likheter mellan Sverige och Danmark. Det blev tydligt så sent som i förra veckan när Danmark först sa att skåningar med flera skulle släppas in i landet för att några dagar senare säga att det inte var möjligt. Danska handlare och restaurangägare i Helsingör gick från att jubla till att knyta sina nävar.

Ny belysning på bron

Dagens firande blir i huvudsak digitalt men för att visa att det är kalas pyntas betalstationen i båda riktningarna. Dagen till ära får bropylonerna ny belysning, som ska vara mer energieffektiv än den ursprungliga. Den kommer att tändas klockan 23:15 varje kväll från idag till 5 juli.

Morgonstudion sänder vid 9-tiden på onsdagen direkt från Öresundsbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer