Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med in på Thiva i Lund där sjuksköterskor och chef ger sin bild av varför de inte behövt ta in hyrpersonal, och vilka vinster de ser med det. Foto: Anna Palmgren

Intensivvårdsavdelningen i Lund behöver inte hyrpersonal – här är strategin

Publicerad

Trots tidvis hektiska perioder har thoraxintensiven i Lund aldrig tagit in hyrpersonal. Framgångsreceptet är kompetensutveckling och att personalen tar stort eget ansvar, enligt avdelningen.

Från och med januari i år är det hyrstopp av sjuksköterskor i Region Skåne, vilket har lett till oro på vissa avdelningar som använt sig mycket av hyrpersonal.

Men på thoraxintensiven, Thiva, är personalen fredade från den typen av oro eftersom de aldrig har tagit in hyrpersonal.

Avdelningen har lägst personalomsättning, om man jämför med de största avdelningarna på Skånes universitetssjukhus, de senaste tre åren. Den ligger i genomsnitt på sex procent. Högst genomsnittlig personalomsättning hade förlossningen i Malmö, på 19 procent.

Många av medarbetarna har lång erfarenhet och har varit på avdelningen länge. På så sätt har de fått en stabil arbetsgrupp som täcker för varandra när det behövs.

Medarbetare inspirerar varandra

Något både chefer och personal framhåller är även möjlighet till kompetensutveckling där medarbetarna jobbar mycket med att inspirera varandra. På avdelningen finns det två enhetschefer som delar på ansvaret för personalgruppen.

– Jag och min kollega ser en stor framgångsfaktor i det här arbetssättet och det har aldrig varit aktuellt att rucka på det, säger Carina Fondell, en av enhetscheferna.

Följ med in på thoraxintensiven i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.