Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Tillgren på Vårdförbundet menar att Region Skåne inte förberett tillräckligt inför hyrstoppet. Hör mer i videoklippet. Foto: TT och Erika Dahlin Jönsson/SVT

Stopp för hyrsyrror i Skåne – regionen kritiseras av Vårdförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Från och med idag, måndag, gäller stopp för att ta in hyrsjuksköterskor inom Region Skåne. Malin Tillgren på Vårdförbundet är kritisk till hur Region Skåne hanterat förberedelserna.

– Regionen har inte gjort något för att det inte ska få så drastiska effekter, säger Malin Tillgren.

I oktober stoppade Region Skåne inhyrning av sjuksköterskor på dagtid. Nu utökas stoppet till att gälla även kvällar, nätter och helger.

Blir först sämre

I ett pressmeddelande säger regionen att genom att lägga mindre pengar på hyrpersonal, kan man satsa mer på sina egna anställda. Det här ska göra så att det blir ”bättre kontinuitet, delaktighet och kunskap”.

Pressad vård 2024

Samtidigt varnar man för att det kommer att bli sämre innan det blir bättre. Första tiden kommer att bli tuff, både för personal och patienter. Personalen får jobba mer och hårdare och tillgängligheten för patienter kommer sannolikt att bli sämre.

Kritik från Vårdförbundet

Malin Tillgren, ordförande för Vårdförbundet Skåne, menar att Region Skåne inte förberett sig tillräckligt – och att det innebär risker både för patienter och personal.

– Vårdkvaliteten försämras eftersom där inte kommer vara tillräckligt med sjuksköterskor på plats, säger Malin Tillgren.

Hon menar att regionen hade kunnat göra mer för att locka bemanningssjuksköterskorna att ta anställning i regionen istället.

– Man har höjt OB:t och det ser vi som positivt – men det räcker inte. Mycket mer behövs, säger Malin Tillgren och tar upp arbetsvillkor och arbetsmiljö som exempel.

Ska stärka hälso- och sjukvården på sikt

Region Skånes biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Jörgen Wenner säger så här i en kommentar till SVT Nyheter Skåne:

– Jag har full förståelse för att läget upplevs som tufft för vissa medarbetare under en omställningsperiod men vi genomför hyrstoppet för att förbättra arbetsmiljön och stärka hälso- och sjukvården för Skånes invånare på sikt. Egen personal är en förutsättning för utvecklingsarbete och det gynnar kvaliteten i vården.

Hör mer från Vårdförbundet i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet