”I dag så skulle jag ha gjort en orosanmälan till socialen”, berättar en kvinna som för flera år sedan tipsade polisen om barnens situation. Foto: Diamant Salihu

”Jag känner att jag kunde ha gjort mer”

Uppdaterad
Publicerad
Efter nio års isolering har familjens hemlighet avslöjats.
I dag känner människor i det lilla samhället stor olust.
– Jag känner som många andra att jag kunde ha gjort mer, säger en kvinna som bott nära familjen.

Häcken är igenvuxen och träplankor skyddar från insyn.

Det var här de fem barnen växte upp, isolerade från omgivningen, i ett litet samhälle på Österlen i Skåne.

Det dröjer till maj 2018 – när barnen är mellan fyra och arton år – som myndigheterna till slut reagerar. Då har fyra av de skolpliktiga barnen aldrig gått i skolan, vilket tidningarna HD-Sydsvenskan var först att rapportera.

– Vi visste inte ens att det fanns fem barn i huset, säger en person som bott många år i närheten.

Vågade inte agera

Flera vi träffar säger att många reagerade på familjens skygga tillvaro och att inget av barnen gick på den lokala skolan. Men flera säger att de inte vågade agera, även om de kände sig oroliga för barnen.

Huset där barnen hölls isolerade. Foto: Diamant Salihu

– Om man bor som vi bor, så respekterar man alltid sina grannar. Man lägger sig inte i alltför mycket, och jag har inte haft anledning att göra det nu. De har betett sig konstigt, men har inte stört någon, säger en person som träffat de nu omhändertagna barnens föräldrar vid några tillfällen.

I dag reagerar samme person främst på att ansvariga tjänstemän i Ystad inte agerat tidigare – eftersom de så lätt accepterade föräldrarnas förklaringar om att familjen vistades en stor del av tiden utomlands, och studerade via en online-baserad skola i USA.

Ingen kontrollerade förklaringarna om att paret drev framgångsrika företag. I själva verket fick pappan sjukersättning i närmare tio år och mamman har varit sjukskriven sen 2015.

Barnen hade inte ens haft pass utfärdade på sina namn på flera år.

– De har brustit i sitt tjänstemannaansvar, säger personen.

En annan i samma samhälle:

– Det är en lättnad att barnen är omhändertagna. Jag har varit orolig för dem. Men eftersom svaret från kommunen varit att allt är i sin ordning, har jag utgått från att allt är okej. Nu behöver jag inte undra över hur de har det längre, säger personen.

Tipsade anonymt för flera år sedan

En kvinna som växt upp nära den omskrivna familjen uppger att hon för fem-sex år sedan tipsade polisen anonymt om barnens situation. Hon fick då frågan om hon sett något brott, eller om hon bara hade en känsla att något inte stämde.

– Då fick jag säga ”ja, precis, jag har en känsla”. Jag vet inte vad som hände efter det, säger hon i dag. 

Vad känner du i dag att du kunde ha gjort?

– I dag så skulle jag ha gjort en orosanmälan till socialen istället för att tipsa polisen. Jag tänker också att man kan göra en orosanmälan mer än en gång, om socialen inte gör någonting.

Hon blickar ut över ett rapsfält bland gårdarna i Österlen.

– Jag tyckte det var fruktansvärt att läsa om barnen, men jag var inte helt överraskad heller.

Enligt Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i region Syd, har familjen inte varit känd för polisen innan deras barn omhändertogs i slutet av augusti förra året. Ystads kommun anmälde då föräldrarna för fyra fall av vållande till kroppsskada – en anmälan för respektive fyra minderåriga barn. Men förundersökningarna lades ner av åklagare eftersom det inte gick att styrka brott, berättar Ewa-Gun Westford.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

De isolerade barnen i Ystads kommun

Mer i ämnet