Bärodlarna Lars och André Jacobsen tror absolut att vi kan räkna med svenska jordgubbar till midsommar. Foto: Johan Dernelius

Gott om svenska jordgubbar till midsommar

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen gör att många gränser i Europa är stängda. Något som kan försvåra för många bärodlare som använder utländsk arbetskraft. Trots det tror de skånska bärodlarna Lars och André Jacobsen på svenska jordgubbar till midsommar.

Bärodlarna Lars och André Jacobsen brukar alltid ha utländsk arbetskraft som jobbar hos dem. Men i år var det inte lika lätt.

– Förra året hade vi folk från bland annat Ukraina här. Det går inte nu på grund av de stängda gränserna, utan vi kan bara ta in arbetare från länder som har direktförbindelser med Sverige, säger André Jacobsen.

Coronavirus i Skåne

En veckas semester blev tre veckor lång

Trots svårigheter med stängda gränser har de ändå klarat sig bra då de kunnat få hit arbetare från till exempel Rumänien, som har direktförbindelser med Sverige. Men även i länder som Rumänien kan det uppstå komplikationer.

– Tomas som har jobbat hos oss i många år skulle åka hem en vecka på semester till Rumänien. Men när han kom till Rumänien sattes han direkt i karantän i två veckor eftersom han varit i Sverige, berättar Lars Jacobsen och fortsätter:

– Efter att han fick lämna karantänen behövde han fortfarande genomföra de ärendena han kommit till Rumänien för att göra. Det gjorde att hans semester på en vecka blev tre.

Om det blir brist på säsongsarbetare, så kommer fler kanske att plocka sina jordgubbar själva. Foto: Johan Dernelius

Svenska jordgubbar till midsommar

För Lars och André Jacobsen som odlar i växthus och som vid sin produktionstopp har 16 arbetare hos sig ser årets produktion trots allt ut att lösa sig. Svårare kan de bli för de som ska plocka sina bär senare än Lars och André Jacobsen.

– Det kommer att finnas gott om jordgubbar till midsommar. Frågan är bara om de kommer att bli plockade, säger André Jacobsen.

Om arbetskraften skulle utebli skulle en lösning kunna vara så kallad självplockning.

– Det tror jag skulle kunna vara en lösning för en del. Men det är inget som skulle funka för oss, avslutar Lars Jacobsen.

FRÅGOR OCH SVAR – INRESEFÖRBUDET

Vad innebär förbudet?

Att icke nödvändiga resor till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz stoppas tillfälligt. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet.

Varför införs förbudet?

För att mildra effekterna av coronaviruset.

Hur länge gäller förbudet?

Det kommer att gälla åtminstone fram till den 15 maj.

Finns det undantag?

Ja. Undantag från inreseförbudet görs för bland annat EU-medborgare och deras familjemedlemmar om syftet med inresan är att återvända till sitt hem. Även utländska medborgare som har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner i Sverige undantas.

Går det fortfarande att söka asyl i Sverige?

Ja, det gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet