Siv Jönsson och Åsa Jönsson är två av privatpersonerna som hjälper till med Julklappshjälpen. Foto: Gunilla Fritze

Julklappshjälpen hjälper fattiga familjer

Uppdaterad
Publicerad

När föräldrar inte har råd och kommunen inte ställer upp med julklappspengar till barnen vänder sig fattiga till Julklappshjälpen i Hässleholm.

– Det är fantastiskt att Julklappshjälpen finns. Man vill kunna ge barnen julklappar men när det inte går känns det i hjärtat, säger fyrabarnsmamman ”Nina” i Hässleholm.

Hon är ensamstående med fyra barn från sju månader till nio år gamla. De bor i en liten lägenhet i Hässleholm.

– Jag lever på existensminimum och skulle kanske kunna köpa något begagnat till barnen i julklapp men inte ge dem så mycket, säger ”Nina”.

Jessica Martinsson hjälper också till. Foto: Gunilla Fritze

”Jätteroligt att få en massa paket”

Hon har därför vänt sig till Julklappshjälpen, som drivs av en grupp privatpersoner som inför julen säljer lotter och samlar in begagnade kläder och leksaker. För pengarna de får in köper de hygienartiklar och presentkort till de äldre barnen. I år är det 25 familjer som kommer att få julklappskassar till sina barn.

– För de som inte har det så gott ställt är det jätteroligt att få en massa paket och jag tror inte barnen bryr sig om att det är begagnat, säger Siv Jönsson, som hjälper till att packa julklappskassar.

Får inga extra pengar till jul

I Hässleholm får de som har försörjningsstöd inga extra pengar till jul automatiskt. Det görs en individuell bedömning om behovet kan tillgodoses på annat håll, enligt Thed Carlsson på socialförvaltningen. Om kommunen beviljar bistånd till julklappar är det bara till barn. De hänvisar också till hjälporganisationer som Julklappshjälpen.

– Pengarna ska räcka till mycket och det står inte någonstans att socialen måste göra det, men något lite kunde de bidra med, säger Jessica Martinsson, som också tillhör eldsjälarna i Julklappshjälpen.

För fattiga familjer i Hässleholm betyder Julklappshjälpen mycket.

– När jag såg att den här möjligheten fanns så ville jag ge den till mina barn, men jag berättar inte för barnen var klapparna kommer ifrån, säger ”Nina” (som egentligen heter något annat).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.