Foto: SVT

Reinfeldt välkomnar granskning

Uppdaterad
Publicerad

Flera riksdagsledamöter, däribland statsministern, reagerar på larmet om fusk med statistik på arbetsförmedlingen i Arlöv. Miljöpartisten Mehmet Kaplan tror att det kan finnas fler arbetsförmedlingar i landet som fuskar med siffrorna.

Sydnytts avslöjande att det i åratal har förekommit fusk med arbetslöshetssiffrorna i Arlöv väckte på torsdagen reaktioner ända upp i Sveriges riksdag.

Ylva Johansson (S) Vice ordf i arbetsmarknadsutskottet säger att detta är anmärkningsvärda uppgifter.

– Jag hoppas att detta inte har någon omfattning och vill att regeringen nu säkerställer att man kan lita på statistiken över arbetslösheten.

Hon har ställt en interpellation, det vill säga en fråga i riksdagen, till regeringen angående detta och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) välkomnar SVT:s granskning.

– Nu får man rätta till detta om det blivit fel, säger han till SVT.

”Kan vara toppen av ett isberg”

Mehmet Kaplan (MP) är ledamot i arbetsmarknadsutskottet och säger till SVT Sydnytt att han själv har haft kontakt med en person på en arbetsförmedling på en helt annan plats i landet som uppger att samma systematiska fusk med arbetslöshetssiffror pågår på den förmedlingen.

– Jag är orolig för att det här är utbrett på fler platser i landet, säger Mehmet Kaplan. Det finns en risk för att det som avslöjats i Arlöv även sker på fler håll och i så fall har vi bara sett toppen på ett isberg, säger han.

Anledningen till fusket menar Kaplan är flera orsaker, varav det ena handlar om en stark press ovanifrån där Arbetsförmedlingen kan ha känt sig tvingad att hålla arbetslöshetssiffrorna nere men också att de enskilda arbetsförmedlarnas arbetssituation är ohållbar.

– De har alldeles för mycket att göra, varje förmedlare kan ha upp till 200 personer att ta hand om, menar Mehmet Kaplan.

Svårt att få siffror redovisade

Mehmet Kaplan menar att riksdagen har haft svårt att få fram tillräckligt god redovisning från Arbetsförmedlingen och han är säger att de varit svåra att ha göra med.

– Människor måste kunna lita på siffrorna för det orsaka mycket problem för de arbetssökande. Förutom att de måste kunna lita på att de får rätt hjälp så kan ju trixande med siffror ge en ekonomisk baksmälla om det framstår att man arbetat när man i egentligen varit arbetslös, säger Kaplan.

– Det här är en väckarklocka, människor måste lita på att det man ser svart på vitt stämmer menar han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sydnytt granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet