Ann Heberleins kampanj stoppad. Foto: SVT

Kickstarter stoppar Heberleins kampanj

Uppdaterad
Publicerad

Insamlingsplattformen Kickstarter avbryter finansieringskampanjen för Ann Heberleins kommande bok om gruppvåldtäkter, ”Våldtäkt och kultur”. På fredagsmorgonen fick Heberlein ett mejl från Kickstarter om att insamlingen är hävd på grund av ”inappropriate content” (olämpligt innehåll), skriver Dagens Nyheter.

– Kickstarter har ju läst igenom och godkänt min projektbeskrivning, insamlingskampanjen lanserades tre dygn sedan. Det som nu hänt är att någon anmält projektet för olämpligt innehåll och då har Kickstarter valt att stoppa projektet:

– Men på vilket sätt innehållet är olämpligt har jag inte fått information om, säger Ann Heberlein till Kulturnyheterna.

I boken, som hon ändå tänker slutföra, vill hon kartlägga samtliga domar rörande gruppvåldtäkter i Sverige mellan 2012 och 2017 och göra en analys med hänsyn till förövarnas födelseland och ålder. Detta då Brottsförebyggande rådet inte för statistik över etnicitet sedan 2005.

”Motiveringen är makaber”

Kickstarter har inte publicerat någon offentlig förklaring men Ann Heberlein har publicerat mejlet hon fick från företaget på sin Facebooksida:

”Olämpligt innehåll, som inkluderar, men inte begränsar sig till explicit eller pornografiskt material. Hatiskt eller kränkande innehåll som misslyckas med att uppfylla Kickstarters inkluderande anda genom att bidra till diskriminering, trångsynthet eller intolerans mot marginaliserade grupper.”

– Jag tänker att den beskrivningen är makaber. De som har problem med min forskning tycker jag ska avvakta tills studien är färdig, och då välkomnar jag att den nagelfars på alla möjliga sätt. Det är det bästa sättet att argumentera med eller mot mig.

Återkommande debatt

Nu när insamlingskampanjen avbrutits samlar Ann Heberlein in pengar själv från personer som vill finansiera hennes bok.

– Det här handlar om yttrandefrihet. Vi måste kunna tillåta olika röster i en demokrati.

Debatten om att kartlägga brottstatistik kopplat till etnicitet är varken ny eller enkel. Den ena sidan menar att informationen behövs för att kunna rikta insatser och resurser rätt, den andra sidan att det redan är belagt att invandrare är överrepresenterade i brottstatistik av olika skäl, att ursprung inte svarar på frågan varför ett brott begås, och att det finns risker med att peka ut stigmatiserade grupper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer