Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar kommunalrådet i Vellinge om förvandlingen från parkeringsplats till spahotell. Foto: Arkitektbyrån Krook & Tjäder

Trots protesterna – grönt ljus för omdiskuterat hotell i Falsterbo

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ett hotell med 153 rum och en spa- och konferensanläggning i nuvarande Falsterbo Strandbad.

– Vi räknar med att de kommer börja bygga om fyra-fem år, säger Carina Wutzler (M), kommunstyrelsens ordförande i Vellinge kommun.

På nationaldagen 2021 röstade en majoritet för att Naturum och konsthall skulle vara kvar på Falsterbo Strandbad. Valdeltagandet var lågt, knappt var tredje röstberättigade i Vellinge valde att delta i folkomröstningen.

Kommunledningen beslöt att få vidare med sina byggplaner och på tisdagsförmiddagen beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att bidraget ”Bland tallarna” vunnit kommunens markanvisningstävlingen. 

– Vi tycker det är bästa förslaget och vi vill att man ska uppfatta det som man är bland tallarna, säger Carina Wutzler (M).

Kritik från naturvänner

Falsterbonäsets naturvårdsförening är kritisk till kommunens byggplaner.

– Vi hade hellre sett att denna yta användas till äldrebostäder, förskola eller bostäder, säger ordförande Daniel Johnsson.

Han anser inte att naturvärden går förlorade om hotellet byggs på parkeringsplatsen men att platsen ska sparas till framtida mer ”samhällsviktig bebyggelse”.

Tanken är att man ska gå bland tallarna därav namnet. Foto: Krook & Tjäder

Kommunen får 50 miljoner kronor

Vellinge kommun säljer marken, där hotellet ska byggas, och befintliga Falsterbo Strandbad för 50 miljoner kronor och hotellet kommer att drivas av Petter Stordalens Nordic hotels and resort.

Teamet bakom det vinnande bidraget är fastighetsägarna Skanör Falsterbo Strandbad AB,, PEAB och arkitektbyrån Krook & Tjäder.

Carina Wutzler tror att ett spahotell med konferensmöjlighet kommer att öka Skanör-Falsterbos attraktionskraft.

– Jag hoppas även att lokalbefolkningen ska kunna använda anläggningen för dagspa och restaurangbesök, säger hon.

Liberalerna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Hotellet får cirka 153 rum och en yta på 6 800 kvadratmeter. Den befintliga byggnaden (Falsterbo Strandbad) ska byggas ut med 960 kvadratmeter och innehålla spa med pool och restaurang. Det nuvarande fotografiska museet får flytta ut om fyra år, 2026 löper kontraktet ut.

Den totala ytan för hela anläggningen blir 9 600 kvadratmeter.

Planerad byggstart är 2026 eller 2027.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.