Mitt på den österlenska slätten ligger Villa Solhaga, ett konsulentstött familjehem. I det här huset har ensamstående Dag Lind tagit emot flera tonårskillar och unga män som haft problem med missbruk.
– Mina söner blev vuxna och flyttade ut och då satt jag här med ett stort hus, förhoppningsvis ett stort hjärta också, säger Dag Lind.
Dag har blivit anlitad av stiftelsen Credo, som är en av 40 organisationer och företag som driver familjehemsvård med konsulentstöd.
– Vi handhar en konsulent i varje enskilt ärende som innebär ett stöd för familjen och finns tillgänglig för att göra uppföljning. Sedan handlar det om att kunna handleda och utbilda familjen under tiden som de har placering, säger Fredrik Ingvarsson, konsulent på Credo.
Men en rundringning som vi har gjort bland flera kommuner visar att man helst inte vill anlita konsulentstödda familjehem.
I exempelvis Ystad har man just nu inga barn placerade på den här typen av hem utan man vill sköta allt i egen regi.
– Det är bra att vi själva utreder våra familjehem, man skapar en relation till hemmet och det blir lättare att samarbeta med barn, föräldrar och familjehem. Sedan är det ju en kostnadsfråga också, det är ganska dyrt att anlita dem, säger Susanne Lundgren, familjehemssekreterare i Ystad.
Det som kostar mer är ersättningen till familjen.
Anlitar kommunen ett hem på egen hand så får familjen runt 11 000 kronor i månaden.
Men konsulentstödda familjehem via stiftelsen Credo eller bolaget Attendo får en ersättning på 18 000 kronor i månaden. Utöver det tillkommer andra kostnader för exempelvis behandling. Kommunerna får därför en betydligt högre kostnad.
– Vi utgår ifrån kommunförbundets riktlinjer men tycker att det är på tok för lågt, säger Fredrik Ingvarsson på Credo.
Ersättningen sätts utifrån familjehemsbarnets behov. Organisationer som driver konsulentstödda familjehem erbjuder ofta dygnetruntstöd som kommuner saknar. Men Dag Lind som har erfarenhet av flera företag är kritisk till hur vissa sätter ersättningsnivån.
– Det handlar bara om pengar. För vissa av de som jag har jobbat med handlar det bara om ren vinst, säger han.
Hässleholms kommun och även Hörby kommun försöker nu också att undvika konsulentstödda familjhem. I både Hässleholm och Hörby har man istället anställt fler familjehemssekreterare.