Justitieminister Morgan Johansson: ”Ännu en avskyvärd och feg attack mot polisen” Foto: TT

Kraftiga reaktioner efter polishusattacken

Uppdaterad
Publicerad

Efter attacken mot polishuset på Rosengård kommer under torsdagsmorgonen flera kraftiga reaktioner. Justitieministern kallar attacken avskyvärd och feg. Rikspolischefen skriver att det här visar med obehaglig tydlighet behovet av skärpta straff för attacker mot blåljuspersonal.

Regionpolischefen i Syd, Carina Persson berättar i en intervju i Sveriges Radio P1 på torsdagsmorgonen att de två anhållna männen är väl kända av polisen sedan tidigare och har kopplingar till kriminaliteten i Malmö.

”Feg attack”

Sedan explosionen vid niotiden på onsdagskvällen har reaktionerna varit många och starka.

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

”Ännu en avskyvärd och feg attack mot polisen. Men polisen och resten av samhället kommer inte att backa undan för de kriminella, tvärtom. Polisen har allmänhetens starka stöd i sitt arbete mot gängkriminaliteten. Nu ökas resurserna och straffen skärps”,  skriver justitieminister Morgan Johansson (S) på Twitter.

”Händelsen i Malmö där ett explosivt föremål kastats mot polishuset i Rosengård visar med obehaglig tydlighet behovet av skärpta straff för dem som attackerar blåljuspersonal och att ytterligare resurser måste satsas mot den grova brottsligheten. Som jag sa igår är det viktigt att regeringen nu driver lagstiftningsfrågan snabbt framåt. Samhället måste markera tydligt när någon angriper de som är satta att skydda och hjälpa alla andra”, säger rikspolischef Dan Eliasson i en skriftlig kommentar.

”Ytterligare en sprängning vid polishus. Attackerna mot polisen, och mot poliser, måste upphöra! Det är ett samhällsproblem att de som ska skydda och ställa till rätta attackeras”, skriver Polisförbundet på Twitter.

Tredje gången

”Tre gånger har min polisstation/arbetsplats utsatts för sprängdåd och nu har makens polisstation utsatts för ett sprängdåd. Det är omöjligt att inte bli skärrad. Hur lugnar vi varandra/barnen/vänner/familjen?” skriver Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet Region Syd på Twitter.

Malmöpolisens kommer att hålla en pressträff klockan 10.15 med anledning av sprängningen.

Regionpolismästare Carina Persson, polisområdeschef Stefan Sinteús och lokalpolisområdeschef för Malmö Söder, Erik Jansåker kommer att deltaga på pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen vid polisstationen i Rosengård

Mer i ämnet