Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sis: Kraftigt eftersatt säkerhetsarbete på ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Två tonåringar som är dömda för mord och mordförsök fritogs i går från Råby ungdomshem utanför Lund. Säkerhetsarbetet på svenska ungdomshem är kraftigt eftersatt, menar Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Statens Institutionsstyrelse (Sis),
– Vi ligger 10 till 15 år efter i de här frågorna, säger hon.

I slutet av juli fritogs en 18-åring av två män under en bevakad permission i Kungsbacka och gårdagens händelse, då två brottslingar fritogs av beväpnade män har fått politikerna att reagera. Under torsdagen utfärdades ett rikslarm.

– Vi vet vilka de är, var de är hemmahörande, var de brukar vistas och vilka kontakter de har. Vi känner till deras flickvänner, anhöriga och så vidare. Så under dagen kommer vi fortsätta att leta efter de två personerna utifrån de uppgifter vi har, säger Calle Persson på polisen region Syd, till nyhetsbyrån TT.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark under torsdagens presskonferens. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ungdomshemmet saknar speciella stängsel och säkerhetsarbetet på svenska ungdomshem är kraftigt eftersatt, anser Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör vid Statens Institutionsstyrelse (Sis),

– Jag kommer från Kriminalvården och har jobbat på den här myndigheten i ungefär ett år, att säkerhetsarbetet måste höjas var något jag påtalade direkt. Säkerhetsarbetet på svenska ungdomshem är kraftigt eftersatt. Vi ligger vi 10 till 15 år efter.

Har ni indikationer på att fler fritagningar kommer att ske?

– Nej, men vi måste kunna hantera den allt grövre gängkriminaliteten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fritagningen från Råbyhemmet

Mer i ämnet
Rikslarm är utfärdat efter de två unga män som fritagits från undomshemmet i Lund. Foto: Johan Nilsson/TT