Även för resten av året ser prisbilden relativt gynnsam ut, om man ska tro handeln med elkontrakt för framtiden. Foto: Johan Nilsson/TT

Lägsta elpriset i syd sedan sommaren 2021

Uppdaterad
Publicerad

Lägsta elpriset sedan sommaren 2021. Det blev facit av april månads snittpris i sydligaste Sverige.

Som en konsekvens av allt mindre prisskillnader mellan landsändarna har norra Sverige snarast gått åt andra hållet.

Det är kanske dags att betala elräkningen igen, för april denna gång. Under Valborg rasar priset ordentligt, till 27 öre per kilowattimme (kWh) i norr och 45 öre längst i söder.

Det sammantaget gör att det genomsnittliga aprilpriset i Sydsverige (elområde 4) landade på 74 öre per kWh, enligt elbörsen Nord Pool. Det är det lägsta elpriset sedan juli 2021.

Mindre skillnader

I elområde 3, norra Götaland och Svealand, blev aprilpriset 69 öre/kWh, det lägsta sedan oktober 2021. Men i Norrland, prisområde 1 och 2, blev april inte alls en särskilt billig månad, historiskt sett. Snittpriset på 66 öre är snarare högt för att vara där.

Under de senaste månaderna har prisskillnaderna mellan norr och söder krympt ihop, bland annat som en effekt av bättre överföringskapacitet i elnäten, men också som en följd av att priserna på kontinenten inte är lika höga lägre. Därmed blir smittoeffekten på södra Sverige mindre.

Månadspriset är för den stora massan av hushåll det mest väsentliga. Över hälften av svenskarna har rörligt elpris kopplat till snittpriset över en månad.

Ser gynnsamt ut

Även för resten av året ser prisbilden relativt gynnsam ut, om man ska tro handeln med elkontrakt för framtiden. I nuläget pekar dessa så kallade terminskontrakt på att elpriset i Norden ligger strax över 50 öre under tredje kvartalet och 85-90 öre under fjärde kvartalet i år, med vissa variationer mellan olika regioner.

Ovanpå Nord Pools börspris tillkommer elbolagens påslag, elskatt, moms och elnätsavgift på i storleksordningen 1–1:50 kronor per kWh.

I klippet nedan får du fyra tips på hur man kan sänka elpriserna hemma:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få fyra enkla tips på hur du kan sänka elkostnaden hemma. Foto: Fredrik Sandberg/TT & Lars Hedberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.