Långa straff för pregabalinsmuggling

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen fallit i Malmö tingsrätt för fyra män som åtalas för inblandning i en verksamhet som rör smuggling och vidareförsäljning av stora mängder epilepsimedicin. Malmö tingsrätt dömer två av männen till långa fängelsestraff på 8 år respektive 7 år och 6 månader. 

De båda männen bedöms ha haft organiserande och samordnande roller i verksamheten.  De två andra personerna som bedöms skyldiga får betydligt lägre fängelsestraff på fyra år respektive 1 år i fängelse.

Uppskattat värde på 19 miljoner

Alla inblandade döms för delaktighet i att ha smugglat in 190 kilo pregabalin men även känt under varumärket Lyrica. Preparatet har förpackats i kapslar i en lägenhet i Malmö och skickats till kunder, enligt tingsrätten. Värdet på drogen uppskattas till omkring 19 miljoner kronor.

– Vi har bedömt att straffvärdet av pregabalin närmast kan jämföras med cannabis, tramadol och vissa benzodiazpiner, säger rådmannen Martin Sunnqvist i ett pressmeddelande.

Martin Sunnqvist, Rådman. Foto: Johan Dernelius

Samtliga tilltalade förnekar gärningarna. En av de dömda männen medger dock att han hämtat ut paket innehållande drogen men att han inte var medveten om innehållet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer