Grill- och eldningsförbudet gäller nu även egen tomtmark och alla typer av grill. Foto: Audun Braastad/TT

Länsstyrelsen Skåne skärper eldningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen Skåne skärper grill- och eldningsförbudet i länet. Det inkluderar nu även grillning på egen tomtmark. Beslutet börjar gälla från klockan 16.00 på onsdagen.

Redan i måndags gick Länsstyrelsen Skåne ut med grill- och eldningsförbud i hela länet. Det var då enbart tillåtet att grilla på egen tomtmark med grill ståendes på ben. Onsdagens beslut innebär att även det förbjuds. Förbudet gäller alla typer av grillar, även gasol- och elgrill.

– Det är ju dels då förstås på grund av det långvariga varma vädret. Brandrisken är extremt hög nu, säger Matz Hammarström som är tillförordnad landshövding på Länsstyrelsen Skåne.

Beslutet grundar sig även i en skrivelse från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som uppmanar alla län och kommuner att skärpa förbudet.

Om det skärpta eldningsförbudet

Beslutet innebär att det till exempel inte är tillåtet att:

  • Använda grill oavsett typ (elektriskt stekbord på höga ben är tillåtet).
  • Använda stormkök oavset typ av bränsle.
  • Göra upp eld eller grilla direkt på marken (ej heller med stenring och vid fasta grillplatser).
  • Elda och grilla utomhus på campingplatser.
  • Använda pyrotekniska artiklar utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordvärme 2018

Mer i ämnet