Enligt skolans hemsida finns det en liten grupp elever som ”vurmar för totalitarism”. Detta ska ha tagit sig uttryck i diskriminering. Foto: SVT

Elever avstängda på Katedralskolan i Lund: ”Har gjorts Hitlerhälsningar”

Uppdaterad
Publicerad

På Katedralskolan i Lund pågår just nu flera utredningar om kränkande behandling och trakasserier. Samtidigt har en lärare stängts av, skriver skolan på sin hemsida.

– Det har bland annat gjorts Hitlerhälsningar på skolgården, säger Rasmus Törnblom (M), utbildningsnämndens ordförande.

Enligt skolans hemsida finns det en liten grupp elever som ”vurmar för totalitarism”. Detta ska ha tagit sig uttryck i diskriminering.

– Det har skämtats om koncentrationsläger och publicerats hakkors i skolans chatt, säger mamman till en elev på det aktuella programmet.

Lärare avstängd

Gymnasieskolans rektor har stängt av två elever. Även en lärare stängdes under onsdagen tillfälligt av medan utredning pågår.

Utbildningsdirektör Stefan Norrestam är fåordig om lärarens roll i det hela och hänvisar till den pågående utredningen.

Har läraren också gjort sig skyldig till kränkande handlingar?

– Inte vad vi vet i dag. Men utredningen får visa på vad som skett och upplevts, säger Stefan Norrestam.

Beslut på fredag

Under fredagen ska utbildningsnämndens ordförande Rasmus Törnblom (M) ta ställning till om avstängningen av eleverna ska permanentas.

– Vi ser mycket allvarligt på detta. Det handlar om utbildningen, dess innehåll och kvalitet, som jag menar går att ifrågasätta mot bakgrund av vad som framkommit, säger han.

Lunds kommun stöttar de elever som drabbats och har dragit igång ett värdegrundsarbete. 

– Den typen av kränkningar, rasism och språklig vårdslöshet, som har förekommit är oacceptabel. Utbildningsnämnden tydliggjorde så sent som förra året skolornas arbete med trygghet och studiero. Det fortsatta utredningsarbetet får visa vilka åtgärder som behöver vidtas, säger Rasmus Törnblom. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.