– Jag skriver ut höga doser och det gör jag med stöd av vetenskap och framför allt beprövad erfarenhet, säger läkaren Sten Levander. Foto: Gunilla Fritze och TT

Levander får inte tillbaka sin läkarlegitimation

Uppdaterad
Publicerad

Den kände rättspsykiatrikern Sten Levander får inte tillbaka sin läkarlegitimation. Det beslutade förvaltningsrätten efter att Levander överklagat tidigare beslut.

I september 2019 beslutade Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd att en av Sveriges mest kända rättspsykiatriker, Sten Levander, skulle bli av med sin läkarlegitimation. Detta efter att han ansågs missbrukat sin behörighet att skriva ut narkotiska läkemedel.

Men Levander överklagade till förvaltningsrätten i Stockholm som nu ger avslag och menar att Levander är olämplig att utöva yrket som läkare.

Av utredningen framgår bland annat att Sten Levander har skrivit ut läkemedel i större doser än vad som rekommenderas till flera patienter.

I patientjournalerna har han dessutom inte angett vilka medicinska överväganden som har legat till grund för förskrivningarna.

Vetenskap och beprövad erfarenhet

I tidigare uttalanden har Sten Levander sagt att den restriktiva svenska narkotikapolitiken hindrar att vissa patienter får behandling.

– Jag skriver ut höga doser och det gör jag med stöd av vetenskap och framför allt beprövad erfarenhet, sa Sten Levander när SVT träffade honom i juni förra året.

Många av hans patienter har varit tungt kriminella och missbrukare. Levander anser att många av dem har ADHD och behöver behandlas med centralstimulerande läkemedel.

Han varnar för att patientgruppen annars självmedicinerar genom att köpa ”fultjack” på gatan.

Nämndeman skiljaktig

Flera vårdgivare har anmält Sten Levander och Inspektionen för vård- och omsorg menade att hans förskrivning har ”möjliggjort läckage av narkotika ut i samhället”.

En nämndeman i förvaltningsrätten var skiljaktig och ansåg att Sten Levander borde få behålla sin legitimation. 

SVT Nyheter Skåne har sökt Sten Levander för en kommentar till förvaltningsrättens beslut.

Se i videon hur den kände rättspsykiatrikern resonerar om kritiken mot hans förskrivning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.